AFP
NOS NieuwsAangepast

'Zwaarste orkaan in decennia' aan land in Japan, extreme regenval verwacht

Orkaan Hagibis, mogelijk een van de zwaarste stormen in tientallen jaren, is aan land gekomen in Japan. Dat gebeurde rond 12.30 uur Nederlandse tijd op het schiereiland Izu, zo'n 180 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio. Er wordt een recordhoeveelheid aan regen verwacht in het land, in combinatie met overstromingen en modderstromen.

Ook wordt aangenomen dat in sommige delen van Japan windsnelheden zullen worden gemeten die nog nooit zo hoog waren. Voor veel gebieden in centraal en oostelijk Japan geldt de maximale weerwaarschuwing, die inhoudt dat er een natuurramp wordt verwacht.

De Chiba-prefectuur, ten oosten van Tokio, heeft last van hevige windstoten. Daar zijn daken van huizen geblazen. Een man van in de veertig kwam om het leven toen zijn auto over de kop ging. Vier anderen raakten gewond door de windstoten.

In de Mie-prefectuur, ten oosten van Osaka, zijn al overstromingen:

Wilde rivieren en overstromingen in Japan door orkaan Hagibis

Volgens de omroep NHK heeft de Japanse overheid meer dan 262.000 inwoners van acht regio's, waaronder die van Tokio, opgedragen om onmiddellijk hun huis te verlaten. Nog eens ruim vijf miljoen Japanners wordt dringend geadviseerd te vertrekken.

Tienduizenden huishoudens door het hele land zitten zonder stroom. Ruim 1600 vluchten zijn geschrapt en het treinverkeer is ernstig ontregeld. Het openbaar leven ligt grotendeels stil.

De storm heeft Tokio bijna bereikt. Correspondent Kjeld Duits merkt dat de straten volledig verlaten zijn, alle winkels dicht zijn en het openbaar vervoer helemaal plat ligt. "Ik was net in Shinjuku, het drukste station ter wereld met 3,5 miljoen passagiers per dag. Behalve cameraploegen waren er twee mensen. Ik woon hier al sinds 1982 en ik heb nog nooit meegemaakt dat Tokio zo stil is."

De meteorologische dienst van het land categoriseert de storm als "zeer zwaar". De vrees bestaat dat de orkaan net zo hevig is als orkaan Ida, die in 1958 van meer dan 1200 mensen het leven eiste in de regio's Kanto en Izu.

Angstig

Japanners zijn dan ook goed voorbereid op Hagibis, zegt Duits. "Veel mensen zijn vandaag thuis gebleven en hebben voor drie dagen voedsel en water ingeslagen. Dat zag je ook in de supermarkten gisteren: de schappen waren allemaal leeg."

Het is volgens Duits moeilijk te voorspellen hoeveel impact de orkaan gaat hebben. "Voor Tokio wordt het mogelijk de zwaarste storm ooit. Ze hebben zich hier de afgelopen honderd jaar goed voorbereid op overstromingen. Maar de rivieren staan enorm hoog en er is springvloed. Het wordt even afwachten dus, best wel een beetje angstig."

De sportwereld heeft ook last van Hagibis. Enkele wedstrijden van het WK rugby zijn afgelast, terwijl het onzeker is hoe de Formule 1 Grand Prix verreden wordt. De kwalificatie is opgeschoven naar morgen en is nu gepland enkele uren voor de race.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl