EPA
NOS SportAangepast

Medaillerecord voor turnfenomeen Biles: ook WK-goud op balk en vloer

Simone Biles heeft de WK turnen in Stuttgart in stijl afgesloten. De 22-jarige Amerikaanse turnster, die eerder deze week goud won in de landenwedstrijd, op de meerkamp en op sprong, was op de slotdag ook een klasse apart op balk en vloer.

Ze veroverde haar achttiende en negentiende wereldtitel. In totaal heeft Biles nu 25 WK-medailles. Daarmee is ze, wat prijzen op wereldkampioenschappen betreft, recordhouder. Tot vandaag moest ze de Wit-Rus Vitali Tsjerbo nog voor zich dulden. Hij was in de jaren negentig goed voor 23 WK-medailles.

Biles kreeg voor de balkoefening zowel de hoogste D-score (moeilijkheid) als de hoogste E-score (uitvoering): 6,400 en 8,666.

Turnfenomeen Biles pakt wereldtitel op balk

De 19-jarige titelverdedigster Liu Tingting (6,200 en 8,233) moest op ruime afstand genoegen nemen met het zilver: 15,066 om 14,322 punten. Biles won ook in 2014 en 2015 goud op balk en in 2013 en 2018 pakte ze brons.

Ook bij de Olympische Spelen van 2016 won ze brons op dat onderdeel. Het goud ging toen naar Sanne Wevers.

Goud na ongeëvenaarde sprongseries

Ook op vloer liet de slechts 1,42 meter grote Biles haar uitzonderlijke kwaliteiten zien. Haar ongeëvenaarde sprongseries (met onder andere een dubbele salto met een driedubbele schroef en een dubbele salto met een dubbele schroef) werden beloond met 15,133 punten.

Biles sluit WK turnen af met vijfde goud

De D-score van 6,700 was mijlenver verwijderd van die van de nummers twee en drie, landgenote Sunisa Lee (5,700) en Angelina Melnikova (5,800).

Ook haar E-score (8,533) was de hoogste van alle finalisten, ondanks 0,10 aftrek omdat ze even buiten de mat belandde. Biles won al vier keer eerder WK-goud op vloer en was ook bij de Spelen van Rio oppermachtig op dit toestel.

Turnfenomeen Biles heeft nu negentien wereldtitels op haar naam staan en veroverde daarnaast drie keer zilver en drie brons op een wereldkampioenschap. De Amerikaanse turnster won die medailles bij vijf WK's, de eerste keer was in 2013 in Antwerpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl