Polen in de rij voor het stembureau in Breda Maino Remmers | NOS

Tientallen Polen staan in de rij van een stembureau in Breda. Het is een van de vijf plekken in Nederland waar ze vandaag kunnen stemmen voor de parlementsverkiezingen in hun land.

"Toen de Poolse kerk hier vanochtend uitging, was het ontzettend druk", zegt verslaggever Maino Remmers bij gemeenschapshuis Erasmus, waar twee Poolse vlaggen op het dak wapperen. "Veel mensen willen echt verandering", hoorde hij van de wachtenden. Of die er ook gaat komen, is onwaarschijnlijk. Het staat namelijk vrijwel vast dat de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de parlementsverkiezingen wint.

Een kleine 3100 mensen hadden zich ingeschreven om hun stem bij dit bureau uit te komen brengen. "En er komen nog meer met verklaringen van recht op stemmen", zegt de stembureauvoorzitter Franciszek Roguski. "Wij hebben het hartstikke druk. Als het stemlokaal om 21.00 uur sluit, beginnen we met tellen. We hopen rond 01.00 of 02.00 uur 's nachts klaar te zijn."

In de omgeving van Breda werken veel Polen, bijvoorbeeld in distributiecentra in Waalwijk. Maar ze komen ook uit andere hoeken van het land. "Ze rijden soms 50 tot 100 kilometer om te stemmen."

In Breda worden vandaag een paar duizend polen verwacht bij de stembus:

Polen ook in Nederland naar de stembus: "Ik wil iets veranderen"

Zo ook een vrouw uit Eindhoven. Zij ziet deze verkiezingen als de laatste kans om een andere regering te krijgen. "Het rechtssysteem moet helemaal onafhankelijk zijn. Er moet helemaal geen controle van de regering over het systeem zijn. Dat vind ik het belangrijkste."

Een mannelijke kiezer zou een regering van partijen uit het politieke midden beter vinden. "Kaczynski is op dit moment te veel rare dingen aan het doen", zegt hij over de partijvoorzitter van PiS. "Hij loopt te veel naar rechts met radicale mensen." Weer een ander wil graag dat de jongere generatie de macht krijgt.

Er wonen ruim 185.000 Polen in Nederland. De opkomst in Polen was om 12 uur iets hoger dan vier jaar geleden: 18.1 procent.

STER reclame