ANP
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

130 klimaatactivisten in Amsterdam opgepakt, 380 euro boete

In Amsterdam heeft de politie circa 130 klimaatactivisten aangehouden, nadat ze urenlang de Blauwbrug in het stadscentrum hadden bezet. De betogers horen bij de groepering Extinction Rebellion, die al de hele week actie voert in de hoofdstad. De brug is weer vrijgegeven, de activisten krijgen een boete van 380 euro.

De actievoerders hadden geen toestemming om de brug af te sluiten. Toen ze weigerden plaats te maken, hield de politie hen aan, meldt NH Nieuws. Naast de mensen die zijn aangehouden zijn er ook nog 250 actievoerders in bussen gezet en naar randen van de stad overgebracht, in opdracht van de gemeente.

Het arresteren van de betogers gebeurde zonder geweld:

Demonstranten opgepakt op Blauwbrug in Amsterdam

Extinction Rebellion is opgericht in Groot-Brittannië. De laatste tijd laat de wereldwijde beweging geregeld van zich horen. Deze week werden op diverse plaatsen in de wereld honderden betogers opgepakt.

Vriendelijk vragen

Ook in Amsterdam zijn al dagen activisten op de been. Maandag werden zeker tachtig mensen aangehouden bij een blokkade. Met hun acties willen ze klimaatmaatregelen afdwingen. "Onze overheid is al dertig jaar op de hoogte van de problemen en doet niets. Op een gegeven moment is de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen voorbij", zei een woordvoerder van Extinction Rebellion begin deze week.

Extinction Rebellion

Meerdere schippers meldden aan AT5 dat de onderdoorgang van de brug tussen de Prinsengracht en de Leidsegracht vanochtend ook enige tijd geblokkeerd was. Klimaatactivisten hadden hangmatten onder de brug gehangen en lagen er zelf in. Inmiddels zijn de hangmatten doorgesneden. Wie dat deed, is onduidelijk maar een politiewoordvoerder laat weten dat het niet door agenten is gedaan. De demonstranten belandden in het water.

Advertentie via Ster.nl