NOS
NOS NieuwsAangepast

Zeker 80 aanhoudingen bij klimaatblokkade in Amsterdam

De politie is bezig met het oppakken van deelnemers aan een klimaatprotest in Amsterdam. Ze worden een voor een door agenten opgetild en afgevoerd in politiebusjes.

Honderden betogers van actiegroep Extinction Rebellion blokkeren de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum. Ze hebben onder meer tenten opgezet. De politie meldde rond 13.00 uur dat ongeveer 80 demonstranten zijn opgepakt.

De gemeente Amsterdam had de blokkade van de belangrijke doorgaande weg verboden, maar de actiegroep trok zich daar niets van aan. "Wij gebruiken burgerlijke ongehoorzaamheid om de overheid te dwingen iets aan het klimaat te doen", zegt een woordvoerder van Extinction Rebellion.

Bekijk de beelden van de eerste arrestaties:

Arrestaties bij klimaatprotest in Amsterdam

Volgens verslaggever Mattijs van de Wiel verlopen de arrestaties geweldloos. "De demonstranten zijn op de grond gaan liggen, in elkaar gehaakt. Agenten gaan ze een voor een af en zeggen: 'Ik ga je arresteren of wil je nog zelf weg?' Het gaat allemaal volgens het poldermodel."

De langzaam verlopende arrestaties zijn een bewuste keuze, zegt de politie. "We hebben met de gemeente en het OM afgesproken dat we een proportioneel politie-optreden hebben. Het zou inderdaad heel veel sneller kunnen, maar we kiezen er bewust voor om dat niet te doen." De politie sluit niet uit dat er op later moment alsnog grote groepen betogers tegelijk worden opgepakt.

Extinction Rebellion is opgericht in Groot-Brittannië. De wereldwijde beweging laat steeds vaker van zich horen.

Op een gegeven moment is de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen voorbij.

Een van de activisten van Extinction Rebellion

Vanochtend riep de politie via luidsprekers om dat de betogers naar het Museumplein moesten gaan en dat ze anders zouden worden opgepakt. Daar zijn nu ongeveer 150 activisten. Zij voeren geen actie, maar bespreken hoe ze de demonstranten op de Stadhouderskade kunnen ondersteunen.

Bekijk de eerste beelden van de demonstratie:

Klimaatprotest voor Rijksmuseum: 'We blijven totdat overheid doelstellingen haalt'

Het verkeer dat over de Stadhouderskade wilde rijden, wordt omgeleid. De gemeente waarschuwt fietsers en automobilisten in Amsterdam om rekening te houden met verkeersoverlast. De politie meldde dat het verkeer rond het Museumplein vastliep, maar de verkeershinder lijkt mee te vallen.

Week volhouden

De activisten zeggen dat ze de blokkade een week willen volhouden, om zo klimaatmaatregelen af te dwingen. "Onze overheid is al dertig jaar op de hoogte van dit probleem en doet niets. Op een gegeven moment is de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen voorbij."

Het klimaatprotest maakt deel uit van een internationale actie. In Berlijn blokkeren ongeveer duizend activisten van Extinction Rebellion ook een belangrijk verkeersknooppunt. In Parijs bezetten ze een winkelcentrum.

Bekijk beelden van protesten wereldwijd:

Wereldwijd duizenden mensen de straat op voor klimaatprotesten

Bij acties in onder meer Londen en Nieuw-Zeeland zijn ook tientallen betogers gearresteerd. In Australië waren meerdere protesten. De politie in Sydney pakte 30 mensen op. In Melbourne en Brisbane waren volgens Australische media geen incidenten.

 • AFP
  In Londen werden de internationale protesten gisteren al afgetrapt
 • EPA
  Betogers van Extinction Rebellion in Sydney
 • AFP
  Een protest in Nieuw-Zeelandse stad Wellington
 • EPA
  Activisten blokkeren een weg in het centrum van Berlijn
 • AFP
  Een manifestatie in een park in Parijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl