Iraanse vrouwen bij Iran-Cambodja NOS / Marcel van der Steen
NOS Nieuws Buitenland Voetbal

Iraanse vrouwen bij voetbalwedstrijd: 'Ze gingen uit hun dak'

Tientallen jaren mocht het niet in Iran, maar vandaag waren er voor het eerst sinds 1979 weer vrouwen bij een voetbalwedstrijd. Voetbalbond FIFA heeft het land verplicht om vrouwen toe te laten. En dus zaten zo'n vierduizend Iraanse vrouwen op de tribune om het duel tussen Iran en Cambodja te zien.

Het verbod voor vrouwen om stadions te bezoeken werd kort na de Islamitische Revolutie ingesteld en gold veertig jaar lang. Tot vandaag.

Vrouwen bij de wedstrijd vertellen hoe belangrijk deze dag is voor hen:

'Dit is een belangrijke dag voor ons'

De vrouwen kwamen niet voor niks naar het Azadistadion in Teheran. Het werd een doelpuntenfestijn, vertelt correspondent Marcel van der Steen in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co. Hij was zelf ook bij de wedstrijd, die eindigde in een monsterzege voor Iran: 14-0. "Na 20 minuten stond het al 4-0. Dus dat hebben ze goed gedaan. Het was een feestelijke wedstrijd."

Het is een stap die gezet is onder druk van de FIFA, en niet van harte. Ze hebben het zo klein mogelijk willen houden.

Marcel van der Steen

Het voetbalfeestje werd gevierd in een grotendeels leeg stadion waar de mannen en vrouwen strikt van elkaar waren gescheiden. "In de ene hoek een of twee vakken met mannen, en dan helemaal aan de andere kant van het stadion een vak vol met vrouwen", zag Van der Steen. "Maar die gingen wel uit hun dak."

Er waren 4000 kaartjes beschikbaar voor het vrouwenvak. En dat waren er niet genoeg. "Er waren een hoop vrouwen die voor de poort van het stadion stonden en die wisten dat het stadion grotendeels leeg zou zijn, maar toch mochten zij niet naar binnen."

Dat heeft alles te maken met de conservatieve krachten hier in het land, zegt Van der Steen. "Het is een stap die gezet is onder druk van de FIFA, en niet van harte. Ze hebben het zo klein mogelijk willen houden."

Toch is het volgens Van der Steen wel een bijzondere stap. "Vrouwen moeten hier hun hoofd bedekken en het wordt hen op allerlei manieren lastig gemaakt om het leven te leiden zoals ze dat willen. Dus naar een voetbalwedstrijd gaan kon niet. Dat heeft alles te maken met de scheiding van mannen en vrouwen in de samenleving."

Vanuit de geestelijkheid, de politiek en delen van de samenleving is er de afgelopen weken protest geweest tegen het toelaten van vrouwen, maar daar was vandaag bij het stadion niets van te zien.

Op foto's en filmpjes is te zien dat de stemming er goed inzat in het stadion. De vrouwen waren uitgedost met hoeden, vlaggen en de Iraanse kleuren op hun wangen.

"Maar tegelijkertijd staan daar allerlei vrouwen naast, volledig in het zwart gekleed, die controleren of ze zich wel gedragen. Maar ze mochten het team wel aanmoedigen, en dat is in ieder geval gelukt, met 14-0", aldus Van der Steen.

STER reclame