NOS Nieuws

Klimaatactivisten bezetten luchthaven London City

Bij een klimaatdemonstratie op London City Airport zijn meerdere betogers aangehouden. De activisten houden een sit-in, waarbij ze allemaal op de grond zitten, in de centrale hal van het vliegveld. Het vliegverkeer ondervindt er weinig hinder van.

De actie op het vliegveld is onderdeel van reeks meerdaagse demonstraties in Londen van de groep Extinction Rebellion.

De organisatoren willen de luchthaven drie dagen bezetten. Ze protesteren tegen de impact van vliegen op het milieu en de overheidssteun voor de uitbreiding van luchthavens.

Verschillende acties

Tientallen activisten hebben zichzelf vastgelijmd aan de stoep voor het gebouw, op de grond in de centrale hal en in het metrostation van het vliegveld. Ook hebben de klimaatactivisten die een sit-in houden zich aan elkaar vast gebonden met kabelbinders.

Buiten beklom een activist het dak van de terminal waarna hij gearresteerd werd door de politie. Inmiddels heeft een grote groep mensen zich buiten verzameld. Ook zijn er tientallen politieagenten aanwezig.

Een activist die in een vliegtuig richting Dublin zat stond op van zijn stoel en begon een toespraak te houden over het klimaat. De vlucht liep enige vertraging op omdat het vliegtuig terug moest taxiën naar de gate, waar de man door politieagenten van de vlucht werd gehaald.

Een passagier in het vliegtuig filmde het voorval:

Volgens een woordvoerder van de actiegroep is de geweldloze actie een eerbetoon aan de stijl van de demonstranten in Hongkong. "We tonen de kwetsbaarheid van de transportsystemen waar landen als de onze afhankelijk van zijn geworden", zegt hij.

Extinction Rebellion heeft net als de demonstranten in Hongkong meerdere eisen opgesteld. Ze vinden dat de waarheid verteld moet worden, dat er nu gehandeld moet worden en dat er een burgervergadering in het leven wordt geroepen die zich richt op het klimaat en ecologische rechtvaardigheid.

In een bericht op Twitter delen de activisten hun eisen en brengen ze live verslag uit van de demonstratie:

Volgens een woordvoerder van de luchthaven werkt het vliegveld aan een duurzamere toekomst voor de luchthaven en de luchtvaartindustrie. London City Airport wil de koolstofuitstoot in 2050 terugdringen naar nul. De eigenaar van British Airways zegt dezelfde doelstellingen na te streven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl