'Je kunt van al die Listeria-vleeswaren ook een enorme omelet maken'
Gekookte Gelderse worst, salami, kip-spiesjes, bacon, schouderham, plakjes voorverpakte kipfilet en ga zo maar door. Alle vleeswaren van producent Offerman zijn uit de schappen gehaald zodat er geen nieuwe listeria-besmettingen kunnen plaatsvinden. Het resultaat: een berg onverkoopbaar vlees van meer dan 300.000 kilo. Dat zijn ruim 2,4 miljoen pakjes voorverpakt vlees.
Van cateringbedrijven tot kinderdagverblijven en supermarkten; door de terughaalactie zijn zo'n 9.000 verkooplocaties in Nederland getroffen.
Wat gebeurt er met al dat vlees? En hoe verandert zo'n pakje risico-salami in groene energie? We leggen het uit:
Vernietigingsbedrijf Rendac heeft in Nederland de wettelijke taak en het monopolie om dierlijk materiaal te verwerken dat uit de voedselketen gehaald moet worden.
Ontzettend veel maar niet alle pakjes van het mogelijk besmette vlees zullen uiteindelijk terecht komen bij Rendac, een deel zal ook gewoon verdwijnen in de prullenbak. Bijvoorbeeld als het gaat om kleine hoeveelheden van huishoudens of een kleine aanbieder.
'Dagelijks werk'
De terugroepactie van het mogelijk met listeria besmette vlees van fabrikant Offerman leidt weliswaar tot een gigantische verwerkingsoperatie, maar voor het Brabantse bedrijf is het toch business as usual. "Deze situatie komt niet dagelijks voor maar het is wel ons dagelijkse werk om dit materiaal in te zamelen en te vernietigen", zegt algemeen directeur Sjors Beerendonk.
Rendac verwerkt ook slachtafval en dode huisdieren. Hoelang het precies duurt om de driehonderd ton vlees van Offerman te verwerken, durft het bedrijf niet te zeggen. "Als het bij ons is, kunnen wij het vrij snel verwerken: het is een volcontinu proces, de machines waarin het onder meer wordt gesteriliseerd, werken 24/7 door."
Omelet bakken
In het geval van de producten van Offerman is er ook een alternatief voor vernietigen: verhitten. Listeria overleeft temperaturen boven de 70 graden niet. Een kwestie van de worsten en plakjes salami opbakken dus?
Dat zou kunnen, maar de kans dat dit gebeurt is klein. Dat er nu wordt gekozen voor vernietiging in plaats van opbakken, heeft waarschijnlijk te maken met de prijs. "Je moet anders al die verpakkingen van de vleeswaren openmaken. Het is enorm bewerkelijk, daarom gooit men het liever in de container. Het is verspilling van hoogwaardig voedsel. Maar ja, we willen nul komma nul procent risico lopen", zegt voedingsmiddelen technoloog IJsbrand Velzeboer.
Volgens hem zou je in feite alles kunnen opbakken en er een gigantische omelet van maken. "Maar dat is nogal een onderneming en bovendien onmogelijk qua personeelskosten. Al levert het je waarschijnlijk wel een vermelding op in The Guinness Book of World Records."