Een demonstrant gooit bij protesten in Quito een traangasgranaat terug naar de politie Reuters

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept vakantiegangers op om Ecuador voorlopig te mijden. "Ga er alleen naartoe als het noodzakelijk is", staat in het reisadvies dat vanmiddag van kracht werd.

Volgens het ministerie verandert de situatie voortdurend en zijn steden door wegblokkades onbereikbaar. Ook wordt geadviseerd om het centrum van de hoofdstad Quito te vermijden.

Het volledige advies vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

Gewelddadige protesten

Tientallen Nederlanders zitten al dagen vast in het land. 84 van hen zijn via Nederlandse reisorganisaties op pad, maar er is ook een onbekend aantal Nederlandse backpackers die op eigen gelegenheid door het land trekken.

In Ecuador zijn al dagenlang gewelddadige protesten tegen de bezuinigingsplannen van president Moreno. Vooral het schrappen van de brandstofsubsidies zet kwaad bloed bij de duizenden demonstranten die het aftreden van Moreno eisen.

Toeristen zitten soms midden in het geweld, vertelden deze Nederlanders gisteren:

Chantal en Bas zitten vast in Ecuador: 'Je komt de stad gewoon niet uit'

Voor vandaag is er een nationale staking afgekondigd die het dagelijks leven mogelijk verder zal ontregelen. Een groot deel van het land ligt al dagen plat door demonstraties en blokkades.

President Moreno zegt dat zijn regering ondertussen onderhandelt met tientallen inheemse bevolkingsgroepen die vooraan lopen bij de protesten. Gisteren liet hij weten niet van plan te zijn om af te treden.

Honderden arrestaties

Bij de gewelddadige protesten van de afgelopen dagen zijn bijna 700 mensen gearresteerd en tientallen politiemensen gewond geraakt. Ook zou er zeker één dode zijn gevallen.

De regering van Moreno is uitgeweken naar de havenstad Guayaquil. Gisteren wisten demonstranten het parlementsgebouw in hoofdstad Quito binnen te dringen. Inmiddels geldt er een avondklok rond de regeringsgebouwen. Ook de noodtoestand blijft voorlopig van kracht.

STER reclame