NOS NieuwsAangepast

Tientallen Nederlanders vast in Ecuador: 'Traangas vloog ons balkon op'

 • Annebelle de Bruijn

  redacteur Online

 • Annebelle de Bruijn

  redacteur Online

Tientallen Nederlandse toeristen zitten al dagen vast in Ecuador. Ze kunnen niet verder reizen vanwege wegblokkades. In het Zuid-Amerikaanse land zijn al een week hevige protesten gaande, gericht tegen bezuinigingsplannen van president Moreno.

Zeker 84 Nederlandse toeristen zijn met een Nederlandse reisorganisatie op pad in Ecuador. Ook zijn er Nederlandse backpackers in het land, maar het is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat. Enkele individuele reizigers hebben zich gemeld bij het ministerie van Buitenlandse zaken. "Ze maken zich zorgen om hun veiligheid", zegt een woordvoerder.

Eén van hen is Chantal van den Boogaert. Zij is al drie maanden op reis in Zuid-Amerika en zit met haar vriend sinds afgelopen donderdag vast in de Ecuadoraanse stad Cuenca. "Nu gaat het wel weer beter, maar donderdag voelde ik me enorm onveilig", vertelt ze.

Ze zijn afgelopen week 'verhuisd' van een hotel in het centrum van Cuenca naar eentje aan de rand van de stad. Een noodgreep. Het hotel had geen eten meer voor het koppel en de protesten vonden pal voor de hotelingang plaats. "De demonstranten gooiden met stenen, waarna de politie reageerde met traangasbommen. Het traangas vloog ons balkon op."

In de onderstaande video vertellen Chantal en haar vriend over de onrust:

Chantal en Bas zitten vast in Ecuador: 'Je komt de stad gewoon niet uit'

Een groep van reisorganisatie Sawadee zit al vijf dagen vast in het bergdorpje Guamote, iets buiten de stad Riobamba. De zestien Nederlanders mogen hun hotel wel uit, maar kunnen niet verder reizen. "We hebben al twee keer geprobeerd om verder te reizen, maar beide keren hielden demonstranten ons tegen met wegblokkades", vertelt de Nederlandse toerist Wim Holtermans.

Demonstranten verzetten zich tegen bezuinigingsplannen van de Ecuadoraanse overheid. Zo wil president Moreno het aantal ambtenaren fors terugdringen, meerdere overheidsdiensten privatiseren en de subsidie op brandstof per direct schrappen. Met name over die laatste maatregel zijn mensen boos.

 • Chantal van den Boogaert
  Donderdag belandden er traangasbommen op het balkon van Chantal en haar vriend
 • Chantal van den Boogaert
  In eerste instantie verbleef Chantal in het centrum, waar de politie traangas inzette
 • Wim Holtermans
  Overal in het land zijn wegblokkades gemaakt met bomen
 • Chantal van den Boogaert
  Ook taxi's in Cuenca rijden momenteel niet meer
 • Wim Holtermans
  De groep van Holtermans is twee keer teruggestuurd bij een wegblokkade

"Ecuadoranen zijn woedend, want ze zijn al veertig jaar gewend dat ze een behoorlijke subsidie op benzine en diesel krijgen", zei correspondent Nina Jurna in het NOS Radio 1 Journaal. Ze zijn bang dat de prijzen nu verdubbelen. "Als gevolg daarvan schieten ook andere prijzen, bijvoorbeeld die van levensmiddelen, de lucht in", aldus Jurna.

Holtermans snapt de demonstranten wel. "Mensen hier in de regio hebben moeite met rondkomen en zijn van vervoer naar de markt afhankelijk voor het verkopen van hun producten. Het schrappen van de brandstofsubsidie is een flinke aderlating voor ze."

Volgens het reisschema had de groep van Holtermans moeten doorreizen naar de Galapagos-eilanden, maar die bestemming is nu geschrapt. De terugvlucht naar Nederland staat gepland op vrijdag. "De stemming hier is goed, maar over het terugvliegen is wel onzekerheid. Ik heb echt geen flauw idee hoe we hier weg moeten komen." In hetzelfde hotel verblijft ook een reisgezelschap van NRV Reizen.

Met Kras Reizen is een groep van 26 Nederlandse toeristen in het land. Zij zitten in een hotel naast de luchthaven van de hoofdstad Quito vliegen zo snel mogelijk door naar de Galapagoseilanden. Twee andere groepen van NRV Reizen verlaten nog deze week het land.

'Geen idee wat we moeten doen'

Van den Boogaert en haar vriend hebben minder geluk. Ze hebben al van alles geprobeerd om de stad uit te komen: de bus pakken, een taxi nemen en een vlucht boeken. "Niks rijdt en de meeste vluchten zijn geschrapt. We weten echt niet meer goed wat we nu moeten doen."

Ze houdt via sociale media en buitenlandse nieuwsorganisaties zo veel mogelijk de laatste ontwikkelingen bij en hoopt dat de wegblokkades na morgen worden opgeheven. "Demonstranten proberen morgen de president af te zetten. Als dat lukt, laten we misschien wel weer bussen en taxi's door."

Onrust in Ecuador, Moreno roept noodtoestand uit

Het hotel waar de groep van Holtermans verblijft, heeft inmiddels geen warm water meer. "En de laatste gasfles wordt momenteel gebruikt om op te koken. Hierna moeten de koks gaan koken op een houtvuur."

In Cuenca dreigen levensmiddelen op te raken, vertelt Van den Bogaert. "En dan is er al een militair vliegtuig gekomen om goederen te brengen."

Het Calamiteitenfonds heeft vanmiddag besloten dat reizigers van aangesloten reisorganisaties aanspraak kunnen maken op compensatie. "Het zal per geval verschillen waar die compensatie uit bestaat." Individuele reizigers zoals Van den Boogaert en groepsreizen die nog moeten vertrekken, vallen niet onder het fonds.

Nieuwe reizen

Zowel Sawadee als Kras Reizen hebben deze week twee nieuwe reizen naar Ecuador gepland staan. Waarschijnlijk gaan die reizen niet door. "We vinden het momenteel onverstandig om die reis door te laten gaan", zegt de woordvoerder van Kras Reizen.

Wanneer een reis onverwacht niet door kan gaan, zoeken reisorganisaties doorgaans naar een andere bestemming of geven ze klanten hun geld terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl