NOS NieuwsAangepast

Zeker twee doden bij aanslag in Duitse stad Halle, verdachte opgepakt

Bij een aanslag in de Duitse stad Halle zijn op straat zeker twee mensen doodgeschoten. De doden vielen voor een synagoge en in een naburige döner-zaak. De politie hield aanvankelijk rekening met meerdere schutters, maar gaat nu volgens Duitse media uit van één dader.

Een Duitser van 27 is aangehouden. Volgens meerdere media is hij zwaargewond.

Bekijk hier beelden van de schietende man bij de döner-zaak:

Eerste beelden van schutter in Halle

Het motief voor de aanslag is onduidelijk. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zei tegen Duitse media dat er voldoende aanknopingspunten zijn om aan een rechts-extremistische aanslag te denken.

De directeur van de Amerikaanse SITE Intelligence Group, die activiteiten van jihadisten en rechtsextremisten op de voet volgt, zegt dat de schutter de aanslag heeft uitgezonden op een streaming-platform. "De oorzaak van alle problemen zijn de Joden", zou hij hebben gezegd.

De aangehouden verdachte is een Duitser zonder migratieachtergrond, schrijven de publieke omroep ARD en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het OM wil overigens niet uitsluiten dat de aanslag uit andere motieven is gepleegd.

Na de aanslag is een grote veiligheidsoperatie op gang gekomen, waarbij ook de anti-terreureenheid van de Duitse politie is ingeschakeld.

In de synagoge

Een van de doelwitten was de synagoge van Halle. Volgens de voorzitter van de joodse gemeenschap in de stad, Max Privorotzki, probeerden de schutters het gebedshuis binnen te komen. Er waren op dat moment zo'n 80 mensen in het gebouw, zegt hij tegen het weekblad Der Spiegel.

Volgens het Duitse persbureau DPA liet de schutter zelfgemaakte explosieven bij de synagoge achter. Of de vrouw die hier werd neergeschoten met opzet werd geraakt of een toevallige voorbijganger was, is niet bekend.

De dader zag eruit als een agent, vertelt deze ooggetuige:

Ooggetuige bij synagoge: 'Hij had een machinegeweer'

Privorotzki zegt dat veiligheidsmaatregelen bij de ingang van de synagoge konden voorkomen dat de schutters naar binnen konden. De aanwezigen zijn rond 16.30 met een bus in veiligheid gebracht.

De schutter zou ook granaten en een machinegeweer bij zich hebben gehad:

'Een handgranaat ontplofte voor een vrouw, daarna begon de man te schieten'

Ook in Landsberg, op vijftien kilometer van Halle, is vanmiddag geschoten. De politie is daar met veel manschappen en materieel aanwezig in de deelgemeente Wiedersdorf.

In nabijgelegen steden in het oosten van Duitsland als Leipzig en Dresden hebben synagogen meteen politiebeveiliging gekregen. De politie houdt controles op alle stations en vliegvelden in Midden-Duitsland en langs de wegen naar Polen en Tsjechië.

Het is vandaag Jom Kipoer, de Grote Verzoendag, die wordt beschouwd als de belangrijkste joodse feestdag. Juist vandaag deed de Duitse politie op verscheidene plekken in Duitsland invallen in een onderzoek naar dreigmails van neo-nazi's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl