Johan Remkes
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Remkes voor een jaar naar Den Haag, raad doet aangifte van uitlekken gesprek

VVD'er Johan Remkes wordt waarnemend burgemeester in Den Haag. Hij begint zaterdag en zal de functie minimaal een jaar bekleden.

Eerder vandaag lekte bij Omroep West al uit dat Remkes gevraagd was voor de functie. De omroep had geluidsopnames ontvangen van een vertrouwelijk gesprek tussen de Zuid-Hollandse commissaris van de koning Jaap Smit en de Haagse fractievoorzitters. Het dagelijks bestuur van de Haagse gemeenteraad doet aangifte van het lekken van die opname.

In de gespreksopname is te horen dat Remkes is gevraagd als waarnemer. Ook laat Smit zich kritisch uit over de gang van zaken in de gemeenteraad in de afgelopen periode.

Verontwaardigd

De Haagse gemeenteraad is verontwaardigd over het uitlekken van het vertrouwelijke gesprek. Chris van der Helm, de voorzitter van het presidium, laat aan Omroep West weten: "Dit schaadt op zeer ernstige wijze het onderlinge vertrouwen en de afspraken die zijn gemaakt met de commissaris van de koning. Ook de integriteit van onze gemeenteraad staat hiermee op het spel, juist nu dit onderwerp actueler is dan ooit. Er zal aangifte worden gedaan en de zaak zal tot op de bodem worden uitgezocht."

Gemeenteraadslid Arjen Kapteijns (GroenLinks): "Dit lekken voelt voor mij als een mes in mijn rug, maar er spreekt ook een enorme minachting uit naar alle bewoners van onze stad." Pieter Grinwis van ChristenUnie-SGP: "Wat schandalig zeg. Ik schaam me diep voor de Haagse gemeenteraad".

Rust brengen

Na het vertrek van VVD-burgemeester Pauline Krikke, afgelopen zondag, was de gemeente op zoek naar een vervanger voor minimaal een jaar. Volgens de regionale omroep is Remkes, die wordt beschouwd als een politiek zwaargewicht, gevraagd voor de functie omdat hij de nodige rust kan brengen.

Den Haag verkeert in een bestuurlijke crisis. Krikke stapte op na een vernietigend rapport over haar aanpak van de uit de hand gelopen vreugdevuren in Scheveningen, afgelopen jaarwisseling. Vorige week viel ook het college nadat justitie een onderzoek had geopend naar fraude door twee wethouders van de grootste coalitiepartij, Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

De 68-jarige Remkes was commissaris van de koning in Noord-Holland, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vicepremier en staatssecretaris Volkshuisvesting en Stedenbeleid. Hij is nu nog voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek, dat onlangs advies uitbracht aan de regering.

Advertentie via Ster.nl