Hoeve Boschoord in Drenthe
NOS NieuwsAangepast

'Tbs-kliniek Boschoord sjoemelt met registratie incidenten'

Het management van de Drentse zorginstelling Hoeve Boschoord, waar ook tbs'ers worden behandeld, houdt incidenten in de kliniek bewust klein. Dat zeggen enkele anonieme medewerkers in De Telegraaf.

Incidenten moeten aan het ministerie worden doorgegeven. Toch zou dat lang niet altijd gebeuren, hetzij doordat het incident lager wordt ingeschaald of doordat een eindverantwoordelijke uiteindelijk de melding achterhoudt.

Dat gesjoemel gebeurt tientallen keren per jaar, vertelt een medewerker in de krant. "Daartoe behoren echt zware voorvallen, zoals steekpartijen of ernstige bedreigingen van personeel."

Opheldering

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat de kliniek om opheldering vragen, zegt een woordvoerder. "Als wat er in het artikel wordt gesuggereerd klopt, dan is dat bijzonder ernstig en kwalijk. We willen precies weten hoe dit zit."

Het gaat louter om geld.

Anonieme medewerker Boschoord in De Telegraaf

De achterliggende reden is volgens twee medewerkers een financiële kwestie. Klinieken krijgen een boete als een tbs'er langer dan acht jaar wordt behandeld. "Het gaat louter om geld. Een kliniek wil voldoen aan de achtjaars-eis. Ook daarom worden incidenten onder de pet gehouden want die kunnen ervoor zorgen dat de behandelperiode langer wordt. Met dit systeem creëer je een voedingsbodem voor doofpotsituaties."

Zorgverlener Trajectum, waaronder Boschoord valt, zegt in een reactie dat het bedrijf de landelijke richtlijnen volgt rond het melden van incidenten. "We zijn ontsteld over het beeld dat wordt geschetst dat doelbewust, vanuit financiële overwegingen, zou worden ingegrepen in de behandelingen van cliënten."

In de verklaring wordt niet ingegaan op het verdoezelen of kleiner maken van incidenten. Een woordvoerder wil verder geen commentaar geven.

Krapte op de arbeidsmarkt

Vorige maand sloeg het personeel van de kliniek al alarm over de "ongelooflijk onveilige situatie" in Boschoord. Dat zou komen door structurele onderbezetting en de inzet van tijdelijke krachten. Trajectum stelde toen dat het te maken heeft met krapte op de arbeidsmarkt. Wel was het ziekteverzuim gedaald, maar dat was niet duidelijk aan het personeel gecommuniceerd.

In Hoeve Boschoord verblijven mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Er zitten ook cliënten met tbs, van wie een aantal niet buiten de muren van de instelling komt.

De kliniek werd eind 2017 onder verscherpt toezicht geplaatst. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waren er allerlei structurele tekortkomingen, waardoor de kwaliteit van de zorg en veiligheid gevaar liepen. Vorig jaar zomer werd het verscherpt toezicht opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl