In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Naam en foto van ontsnapte tbs'er vrijgegeven

Het Openbaar Ministerie heeft de naam en foto naar buiten gebracht van de tbs'er die vrijdag ontsnapte tijdens een begeleid verlof. Het gaat om de 40-jarige Ronald van Z.

Hij kreeg in 2014 tbs met dwangverpleging voor zedendelicten. Hij verrichtte ontuchtige handelingen met minderjarigen met wie hij via internet contact had gezocht.

Van Z. zat in de Pompekliniek in Nijmegen. Tijdens een fietsverlof ging hij ervandoor. Volgens het OM is Van Z. 1.84 meter lang en heeft hij een normaal tot stevig postuur. Zijn mond is opvallend groot. Justitie roept mensen die hem gezien hebben op om dat meteen door te geven. Er is volgens het OM geen sprake van acuut gevaar.

Dat het drie dagen duurde voordat het OM zijn foto en naam naar buiten brengt, heeft volgens een woordvoerder onder meer te maken met privacy. "We hebben eerst lijntjes uitgezet die geen directe invloed hebben op zijn privacy", zegt ze. Omdat het niet lukt om Van Z. te vinden, wordt gegrepen naar het zwaardere middel om zijn naam en foto naar buiten te brengen.

Dubbele begeleiding

Na de ontsnapping werden alle verloven van tbs'ers in de Pompekliniek tijdelijk ingetrokken. Vanaf woensdag mogen ze weer met verlof. Wel krijgen ze voorlopig dubbele begeleiding mee, zegt de kliniek tegen Omroep Gelderland.

Het was de derde keer in korte tijd dat een tbs'er van de kliniek de benen nam tijdens het verlof. Burgemeester Hubert Bruls zei dat hij snel maatregelen wil rond het begeleid verlof bij de tbs-kliniek. De Pompestichting beloofde het verloftraject tegen het licht te houden en kondigde een onafhankelijk onderzoek aan. De instelling hoopt de zorgen van de buurt en burgemeester daarmee weg te nemen.

Proef met enkelband

De Pompekliniek doet ook mee aan een proef van het ministerie van Justitie en Veiligheid om patiënten met een elektronische enkelband op verlof te sturen.

In totaal doen vijf instellingen mee aan de pilot die start in december en twee jaar duurt.

Advertentie via Ster.nl