NOS NieuwsAangepast

Vijf klinieken starten eind dit jaar proef met enkelband tbs-patiënten

Per 1 december krijgen tbs-patiënten in vijf klinieken bij wijze van proef een enkelband tijdens hun verlof. Op die manier moet voorkomen worden dat ze niet terugkeren naar de tbs-kliniek na hun verlof. Het gaat om tbs'ers die relatief vluchtgevaarlijk zijn.

De forensisch psychische centra Van Mesdag (Groningen), Kijvelanden (Poortugaal), De Oostvaarderskliniek (Almere), De Rooyse Wissel (Oostrum) en De Pompestichting (Nijmegen) doen mee aan de proef. Uit laatstgenoemde kliniek ontsnapten de afgelopen weken drie patiënten tijdens hun verlof. De man die dit weekend verdween, is nog niet terecht.

Eind juni ging minister Sander Dekker van Rechtsbescherming akkoord met het voorstel van 50Plus-leider Henk Krol. Die had flink gehamerd op de negen keren dat tbs'ers en andere patiënten van forensisch psychiatrische klinieken de laatste maanden tijdens hun verlof voor korte of langere tijd van de radar verdwenen.

Momenteel wordt er personeel getraind en wordt de benodigde ict aangeleverd. De proef kost tot nu toe een ton en moet twee jaar duren. Andere klinieken kunnen zich nog steeds aanmelden om ook te experimenteren met de enkelband.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl