NOS NieuwsAangepast

Blokkades in Amsterdam door klimaatdemonstranten voorbij

Blokkades door de klimaatdemonstratie in Amsterdam zijn voorbij, meldt de politie. Lang bleef het een kat-en-muisspel tussen de betogers van actiegroep Extinction Rebellion en de politie. De demonstranten beraden zich op acties voor de komende dagen.

Burgemeester Halsema gaf eerder op de dag een noodbevel uit om de honderden demonstranten bij de Stadhouderskade op te pakken. Minstens 90 mensen zijn aangehouden. Daarvan zitten ongeveer 30 mensen nog vast. Meer dan 45 mensen hebben een boete van 380 euro gekregen omdat ze weigerden te vertrekken toen de politie hun dat opdroeg.

Veel arrestanten werden weggedragen door agenten:

Politie haalt demonstranten uit elkaar

Zo'n 270 andere betogers zijn in bussen afgevoerd naar verschillende plekken buiten de stad, laat een woordvoerder van de politie weten. Een van die locaties is volgens Het Parool het Westelijk Havengebied. Daar en op andere plekken in Amsterdam ontstonden nieuwe demonstraties.

Honderden actievoerders lagen bij de Stadhouderskade in elkaar gehaakt op de grond en blokkeerden zo de weg. Een van de betogers had zijn hand met lijm vastgeplakt aan de grond. Hij is door de politie losgehaald.

Op beelden is te zien dat een groot deel van de demonstranten niet vrijwillig wegging.

Losgehaakt

Tot 15.00 uur werden er ongeveer tien deelnemers aan de klimaatactie per uur door de politie losgehaakt. Daarnaast riep de politie betogers op om naar het Museumplein te vertrekken, waar een plek was gereserveerd voor de demonstratie. Sommige betogers gaven daaraan gehoord, maar lang niet alle, zag NOS-verslaggever Martijn Bink.

De gemeente spreekt van illegale blokkades en riep de actievoerders op om te vertrekken. "De politie is hard nodig om de misdaad elders in de stad aan te pakken", aldus de gemeente.

De activisten zeggen door te gaan met de acties, om zo klimaatmaatregelen af te dwingen. De gemeente bereidt zich voor op nieuwe acties in de komende dagen.

In verscheidene buitenlandse steden zijn maandag klimaatactivisten de straat op gegaan. Het gaat in totaal om duizenden betogers, die zich hebben aangesloten bij de actiegroep. Ze kwamen onder meer bijeen in Berlijn, Madrid en Londen. In Londen arresteerde de politie minstens 276 betogers. Ook in Nieuw-Zeeland en Australië gingen mensen de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl