Wybren van Haga

Oud-VVD-fractielid Van Haga neemt Kamerzetel mee

Wybren van Haga blijft in de Tweede Kamer. Nadat hij twee weken geleden uit de VVD-fractie was gezet, heeft hij besloten als zelfstandig Kamerlid verder te gaan en zijn zetel niet terug te geven aan de VVD. Dat heeft hij gezegd tegen EenVandaag.

Door de beslissing van Van Haga is de regeringscoalitie definitief zijn meerderheid in de Tweede Kamer kwijt, maar volgens Van Haga hoeft het kabinet zich geen zorgen te maken. "Uiteraard steun ik het regeerakkoord", zegt hij. Bij nieuwe voorstellen zal hij wel zijn eigen afweging maken.

Onbetrouwbare overheid

Van Haga heeft lang nagedacht over de vraag of hij zijn zetel zou teruggegeven of als zelfstandig Kamerlid zou doorgaan. Het was volgens hem een duivels dilemma. "Ik had een missie en dat was vechten namens de ondernemers tegen een onbetrouwbare overheid. En die missie is nog niet af, dus daar wil ik in de Kamer mee doorgaan."

Drie jaar geleden sprak Van Haga zich juist uit tegen volksvertegenwoordigers die hun zetel meenemen, ook als ze onvoldoende stemmen hebben gekregen voor een voorkeurszetel.

Maar dit is een ander geval, zegt hij nu. Van Haga ziet zichzelf niet als zetelrover, omdat hij niet uit eigen beweging is opgestapt. De VVD-fractie besloot twee weken geleden hem eruit te zetten, omdat hij zich - tegen de afspraken in - toch had bemoeid met de dagelijkse gang van zaken bij zijn vastgoedbedrijf.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is niet blij dat Van Haga in de Kamer blijft. "Ik betreur het dat hij zijn zetel rooft", laat Dijkhoff weten. Van Haga wordt nu ook uit de partij gezet, het hoofdbestuur van de partij zal een royement in gang zetten.

Nu de liberaal zelfstandig verder gaat, telt de Tweede Kamer dertien fracties en twee zelfstandige Kamerleden. Afgelopen zomer stapte Femke Merel van Kooten-Arissen uit de Partij voor de Dieren en ging als eenmansfractie verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl