NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs voor Geneeskunde voor onderzoek naar cellen en zuurstof

De Amerikanen William Kaelin, Gregg Semenza en de Brit Peter Ratcliffe hebben de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. Dat is bekendgemaakt in het Zweedse Solna. Ze kregen de prijs voor hun onderzoek naar hoe cellen in aanraking komen met zuurstof en zich daaraan aanpassen. Naast de erkenning ontvangen de drie ook een oorkonde en een geldprijs.

Volgens het Nobel-comité is het lang onduidelijk geweest hoe cellen zich aanpassen aan de hoeveelheid zuurstof en geeft het werk van de drie wetenschappers meer inzicht in de moleculaire mechanismen die een rol spelen bij de zuurstoftoevoer. "Hun ontdekkingen hebben de weg vrijgemaakt voor veelbelovende nieuwe strategieën om bloedarmoede, kanker en vele andere ziekten te bestrijden", zo stelt het comité.

Vorig jaar wonnen de Amerikaan James Allison en de Japanner Tasuku Honjo de prijs voor hun onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker op basis van immuuntherapie. Drie keer won een Nederlander de Nobelprijs voor Geneeskunde, voor het laatst in 1973.

Geneeskunde is de eerste Nobelprijs die dit jaar wordt bekendgemaakt. De komende dagen volgen nog de Nobelprijs voor de Natuurkunde, Scheikunde, Literatuur, Vrede en Economie. De winnaars krijgen hun prijs op 10 december in Oslo of Stockholm uitgereikt, op de sterfdag van Alfred Nobel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl