De dode papegaai-sketch is een van de bekendste van Monty Python's Flying Circus BBC

Monty Python is jarig. Vandaag is het vijftig jaar geleden dat de Britse komedieserie voor het eerst werd uitgezonden op de BBC. En hoewel sommigen waarschijnlijk nooit zullen wennen aan de absurdistische en onvoorspelbare humor, zal niemand betwisten dat de serie (en later de films) een belangrijke plek heeft bemachtigd in de televisie- en komediehistorie van het Verenigd Koninkrijk - en ver daarbuiten.

Maar zoals vaker bij vernieuwende ideeën werd die populariteit vooraf allesbehalve voorspeld. Ook niet bij de BBC. Uit interne memo's, die zijn vrijgegeven ter ere van het jubileum, blijkt dat ze bij de Britse publieke omroep best even moesten wennen aan de humor - en werkwijze - van John Cleese, Graham Chapman, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin.

Deze sketch over de grappigste (en daarmee dodelijkste) grap ter wereld zat in de eerste aflevering:

Dat begon al voordat de eerste aflevering op de late avond van 5 oktober 1969 werd uitgezonden. In een memo van het 'hoofd Komedie' bij de BBC, blijkt deze Michael Mills minder gediend van grapjes achter de schermen. Als er eind juli 1969 nog geen officiële titel ligt voor de serie, vraagt hij de producent "alsjeblieft" eens met de schrijvers te spreken.

"Ik heb nog niet gereageerd op de grappige titels die tot dusver op de scripts zijn gezet", schrijft hij. "Ik had gehoopt dat ze hier uit eigen beweging mee zouden ophouden. Echter, de tijd is aangebroken dat we stoppen met die eigenaardige titels." Een van de titels waaraan de chef zich stoorde, was 'Bunn Wacket Buzzard Stubble and Boot', een gekscherende referentie naar een fictief juristenkantoor.

The Ministry of Silly Walks is een van de bekendste sketches uit de serie

Onder kijkers werd de serie wisselend ontvangen, blijkt uit een kijkersonderzoek na de eerste aflevering. De onderzoekers schrijven - bijna verbaasd - dat "hoewel de serie waarschijnlijk niet iedereen kan bekoren ('het soort show dat je of haat of liefhebt')", desalniettemin ongeveer de helft van het kijkerspanel de serie amusant vond." Een kijker zei: "Het is schandelijk en ik heb van iedere minuut genoten."

Anderen vonden de show iets té mal. Ook met de vertelvorm, film afgewisseld met animaties, hadden sommige kijkers moeite. En er was publiek bij dat Monty Python ronduit saai vond, of de humor "ziekelijk", zo niet infantiel. Een kijker schreef zich niet te kunnen herinneren "wanneer ik ooit zo veel onzin hebt gezien".

In deze sketch uit het eerste seizoen demonstreren John Cleese en Michael Palin de werking van een vliegend schaap:

STER reclame