EPA
NOS NieuwsAangepast

John Cleese blij met voor hem onbekende oeuvreprijs

"Ik hoop dat ik hierna nog even leef, dan krijg ik misschien een tweede oeuvreprijs." Dat zei de de Britse komiek John Cleese kort voordat hij de Rose d'Or kreeg, de oeuvreprijs van European Broadcasting Union (EBU). "Mijn moeder is tenslotte 101 geworden", voegde de 76-jarige Cleese er nog aan toe.

Toch is hij blij met de prijs, omdat hij er naar eigen zeggen nog niet zoveel heeft. "En komieken worden niet zo gerespecteerd als andere acteurs. Charlie Chaplin heeft bijvoorbeeld nooit een Oscar gekregen."

Vierde en laatste

De gortdroge Brit had nog een reden om de prijs te waarderen. "Ik heb geen idee wat deze Rose d'Or precies inhoudt, maar op deze manier kan ik mijn vierde, en laatste, vrouw Berlijn een keertje laten zien. En alles wordt betaald!"

Over Cleese is bekend dat hij ondanks zijn grote successen nog steeds moet werken voor zijn geld. Hij heeft de afgelopen jaren miljoenen aan alimentatie betaald aan zijn drie ex-vrouwen.

John Cleese werd eind jaren 60 bekend door Monty Python’s Flying Circus, een komedieprogramma met sketches.

Later maakte Cleese met hetzelfde gezelschap, waartoe ook Graham Chapman, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin behoorden, nog drie succesvolle absurdistische komediefilms: Monty Python and the Holy Grail, Monty Python's Life of Brian, Monty Python's The Meaning of Life.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Met zijn toenmalige echtgenote Connie Booth maakte Cleese vanaf midden jaren 70 de tv-serie Fawlty Towers, waarin hij de bijzondere hotelier Basil Fawlty speelt. Zijn vrouw speelt het kamermeisje Polly.

Later speelde Cleese in andere series en speelfilms, onder meer vertolkte de Brit Q in de Bond-film The world is not enough. Ook stond hij op de planken met verschillende theatershows, onder meer in Nederland.

De directeur van de EBU prijst Cleese voor zijn lange carrière. "Hij maakt al 50 jaar mensen over de hele wereld aan het lachen. En zijn scenario's en acteerwerk hebben bijgedragen aan het beste en grappigste entertainment op tv en in film."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl