De spelers van Ajax vieren feest in Valencia ANP

Bert Kassies. Zegt die naam u iets? Bij Nederlands succes in Europa valt zijn naam vaak. En clubs en spelers van over heel Europa doen vaak een beroep op hem. Nee, het is geen illustere oud-voetballer. Bert Kassies is een gewone man uit Meppel.

Maar wat is er dan zo speciaal aan Kassies? Wel, hij is al jaren dé specialist op het gebied van de behoorlijk ingewikkelde coëfficiëntenlijst. De clubs kunnen elke Europese wedstrijd punten verzamelen. Kassies houdt het nauwkeurig bij. Op basis van de lijst worden elk seizoen de tickets van de Europese clubtoernooien verdeeld.

Ben je benieuwd hoe de Nederlandse voetbalclubs er precies voor staan, dan kijk je op de site van Kassies, waar hij alles netjes berekend en gearchiveerd heeft. En dat doet hij al jaren zo.

Een blik op de lijst van Kassies leert dat Nederland dit seizoen uitzonderlijk presteert. Sterker nog: momenteel is er geen land dat in Europa beter presteert.

UEFA-coëfficiëntenlijst 2019/2020 (tot nu toe)

Land Punten Teams (waarvan nog actief)
1. Nederland 6.400 5 (4)
2. Spanje 5.928 7 (7)
3. Schotland 5.750 4 (2)
4. Engeland 5.714 7 (7)

Maar wat hebben we hier precies aan? Meer ploegen in Europa? Meer teams direct in de Champions League? Dat is nog even afwachten, weet Kassies. "De huidige landenranking, die aan het eind van dit seizoen definitief wordt, wordt pas gebruikt bij de verdeling van de tickets in het seizoen 2021/2022."

De prestaties van de laatste vijf seizoenen tellen mee voor de lijst. "Maar vanaf 2021/2022 zal er inmiddels volgens een ander formaat worden gespeeld, omdat er een derde Europees toernooi bijkomt. Het is dus niet duidelijk hoe de tickets dan precies worden verdeeld", aldus Kassies.

PSV viert feest na de zege in Rosenborg ANP

Maar volgens Kassies is het hoe dan ook gunstig dat Nederland nu is opgeklommen van de elfde naar de virtueel negende plaats. "Want ook dan geldt dat een negende plaats veel voordelen biedt."

Door het Europese succes van Ajax afgelopen seizoen heeft Nederland volgend seizoen al één direct ticket voor de Champions League. Om op termijn weer recht te hebben op twee, in plaats van één rechtstreeks tickets voor het hoofdtoernooi, moet Nederland zesde of hoger eindigen op de ranking. "Dat lijkt voorlopig te hoog gegrepen...", aldus Kassies.

Nederland virtueel negende

De Nederlandse clubs staan op de lijst over de afgelopen vijf seizoenen (virtueel) op de negende plaats. België staat op de achtste plaats en is het enige land dat direct in zicht van de Nederlandse clubs is. Het verschil tussen Nederland en België bedraagt nu nog zo'n 2.500 punten. Een achtste plek levert dus echter nog geen voordelen op.

De huidige lijst wordt aangevoerd door Spanje. Engeland, Duitsland en Italië volgen. Deze landen hebben maar liefst vier directe tickets voor de Champions League.

Virtuele stand UEFA-coëfficiëntenlijst (vanaf 2015/2016)

Land Punten Teams in Europa (nog actief)
1. Spanje 89.287 7 (7)
2. Engeland 77.605 7 (7)
3. Duitsland 61.212 7 (7)
4. Italië 60.225 7 (6)
5. Frankrijk 51.748 6 (5)
6. Rusland 43.549 6 (4)
7. Portugal 43.449 5 (5)
8. België 35.300 5 (4)
9. Nederland 32.750 5 (4)
10. Oekraïne 31.900 5 (3)

Tot slot nog even terug naar Kassies en zijn liefde voor de coëfficiëntenlijst. "Mijn interesse is er al vanaf ongeveer 1980, toen ik begon te begrijpen dat er een methode achter het verdelen van de tickets zat", vertelt Kassies. "Omdat ik toen zelf al een computer had, kon ik het voor mezelf narekenen."

Vanaf het moment dat internet de wereld veroverde, is Kassies de resultaten gaan publiceren op zijn eigen site. Inmiddels kent zo ongeveer de hele voetbalwereld de website van Bert Kassies.

"En dat levert een heleboel leuke contacten op. De belangstelling komt vanuit heel Europa. Dat is een beetje afhankelijk van hoe goed het met een bepaald land in een bepaalde periode gaat."

Over belangstelling vanuit eigen land heeft hij door de successen van de Nederlandse clubs dus momenteel ook niet te klagen.

STER reclame