Zwaarbewapende agenten voor het politiegebouw in hartje Parijs waar gisteren vier agenten werden doodgestoken EPA

De anti-terreurafdeling van het Franse ministerie van Justitie neemt het onderzoek naar de mesaanval in Parijs over.

Bij die aanval werden gisteren vier agenten werden gedood door een 45-jarige collega die op de IT-afdeling werkte. Na zijn actie werd hij door een agent doodgeschoten.

In eerste instantie ging de politie uit van moord. De man zou met psychische problemen kampen en zich ondergewaardeerd hebben gevoeld op zijn werk.

Een terroristisch motief werd uitgesloten, omdat de politie geen aanwijzingen had dat de man was geradicaliseerd. Hij zou zich anderhalf jaar geleden hebben bekeerd tot de islam.

Telefoon doorgelicht

Waarom de anti-terreuraanklager de zaak nu alsnog overneemt, maakten de Franse autoriteiten niet bekend. In een persbericht werd als reden enkel "verzamelde informatie" genoemd.

Volgens correspondent Frank Renout geeft het anti-terreuronderzoek "een flinke draai" aan de zaak. "Franse media schrijven dat ze de telefoon van de dader hebben doorzocht en dat heeft informatie opgeleverd", zegt Renout over de reden voor de anti-terreureenheid om in te stappen.

Zo zou de man kort voor zijn actie zijn vrouw een bericht hebben gestuurd dat hij een mes van 33 centimeter had gekocht. "Alleen God zal over je oordelen", antwoordde zijn vrouw daarop. Renout: "Dat suggereert voorbedachte rade".

Hij zou ook een van zijn slachtoffers de keel hebben doorgesneden. Daarnaast melden bronnen tegenover persbureau Reuters dat ondervragingen van naasten van de man rechercheurs achterdochtig hebben gemaakt. Zo zou de vrouw van de dader volgens Franse media tijdens het verhoor hebben gezegd dat haar man stemmen hoorde en dat een van die stemmen hem opdroeg om in naam van Allah in actie komen.

STER reclame