AFP
NOS Nieuws

Autoriteiten beschouwen steekpartij Parijs niet als terreurdaad

De steekpartij in Parijs waarbij een agent gisteren vier collega's om het leven bracht en er één verwondde, wordt door de autoriteiten behandeld als een normale moordzaak. De steekpartij wordt niet beschouwd als terrorisme.

De politie gaat er niet van uit dat de man geradicaliseerd was. De dader, die zelf werd doodgeschoten, zou zich anderhalf tot twee jaar geleden tot de islam hebben bekeerd. Volgens de Franse zender BMF TV was hij onlangs ook gestopt met het praten tegen vrouwelijke collega's.

Bij een huiszoeking heeft de politie geen spullen gevonden die verband houden met terroristische groeperingen. Ook was de man bij de inlichtingendiensten niet bekend als een geradicaliseerde moslim.

Volgens Franse media heeft zijn vrouw aan de politie verklaard dat hij last had van psychotische aanvallen en onsamenhangende uitspraken deed. Hij hoorde ook stemmen in zijn hoofd en zag hij visioenen. Zijn vrouw is in hechtenis genomen.

Een getuige was in het gebouw toen de steekpartij gebeurde:

Doden bij aanval met mes op politiebureau Parijs

Volgens correspondent Frank Renout speelde er mogelijk een zakelijk conflict. De verdachte had ernstige gehoorproblemen en zou op zijn werk een aanvraag voor een doventolk ingediend hebben, die door zijn chefs werd afgewezen.

Ook voelde de man zich ondergewaardeerd op zijn werk. De vrouw van de dader zou dit bevestigd hebben aan de politie. De 45-jarige man werkte sinds 2003 als IT specialist bij de anti-terreurafdeling van de politie.

Bij de aanval gebruikte hij een keramisch mes dat niet op te merken is door detectiepoortjes. De steekpartij vond gistermiddag plaats op het hoofdkantoor van de politie in Parijs. De dader werd doodgeschoten op de binnenplaats van het gebouw.

Stakingen

Een dag voor de dodelijke steekpartij was er in Frankrijk een landelijke staking van de politie. De organisatie schatte dat er ruim 27.000 mensen agenten meededen aan de staking. Ze klaagden onder andere over het toenemende geweld tegen de politie en het toenemende aantal zelfmoorden van agenten. Ook staakten ze voor pensioenhervormingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl