NOS SportAangepast

Estafettemannen met nationaal record naar WK-finale, vrouwen uitgeschakeld

Estafettemannen met nationaal record naar WK-finale en Spelen

De Nederlandse estafettemannen hebben bij de WK atletiek de finale bereikt van de 4x100 meter. In Doha liepen Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina bovendien een nationaal record: 37,91.

Met die finaleplaats pakte Oranje ook een olympisch ticket voor de Spelen in Tokio volgend jaar. Van Gool, Burnet, Paulina en Martina grepen in hun serie naast een plaats bij de beste drie, maar met 37,91 behoorden ze wel tot de snelste twee verliezers.

0,005 sneller

Nederland, dat in juli het Nederlands record al verbeterde naar 37,99, was 0,005 sneller dan Canada en wist daarmee nog nipt de finale te halen, die zaterdag om 21.15 uur op het programma staat in Qatar.

"We hebben echt hard gelopen", vertelde Martina na afloop. "Ik was binnen, maar ik wist nog niet wat de rest had gedaan. Ik wist wel dat het snel was, dus we moeten blij zijn. In de finale kan het nog beter, want de wissels waren niet echt soepel."

Estafettemannen: 'We hebben echt snel gelopen'

Paulina was na afloop ook tevreden. "Dit jaar hebben we vijf mensen (met reserve Chris Garia) in de estafette met een heel hoog niveau. We hebben dit jaar al bewezen dat we goed kunnen lopen. Hopelijk is het zaterdag in de finale nog net wat scherper."

Oranje, dat in 2012 Europees kampioen werd en vorig jaar EK-brons veroverde, is voor de derde keer van de partij in de WK-finale van de 4x100 meter. In 2003 werd brons veroverd en in 2013 eindigde het Nederlandse kwartet als vijfde.

Geen WK-finale voor vrouwen

De Nederlandse estafettevrouwen werden uitgeschakeld in de series. In Doha liepen Nargélis Statia Pieter, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney in hun heat de vierde tijd (43,01), maar dat was niet snel genoeg voor de beste acht.

Estafettevrouwen niet naar WK-finale 4x100 meter

Startloopster Statia Pieter, de vervanger van de geblesseerde Dafne Schippers, had een moeizame wissel met Van Hunenstijn, maar met een goede bocht van Samuel en een eindsprint van Sedney liep Nederland alsnog naar de vierde plaats.

Oranje moest de tijden in de tweede heat afwachten en daarna bleek dat de 43,01 niet voldoende was. "Dit is echt heel jammer", vertelde Van Hunenstijn na de race. "Dit valt tegen, maar we hebben ons best gedaan. Daar ligt het in ieder geval niet aan."

Estafettevrouwen: 'Dit is niet wat we waard zijn'

Statia Pieter, die de geblesseerde Schippers verving, maakte haar debuut op een WK. "Het is anders dan wat ik ben gewend, maar ik ben blij dat ik heb mogen lopen."

Ook Samuel en Sedney waren teleurgesteld. "Dit is niet wat we waard zijn, want we kunnen veel beter. Individueel zijn we niet de allersnelste sprinters en daarom zijn de wissels belangrijk. Die wissels gingen niet goed en dat is echt superzuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl