Chris Garia, Hensley Paulina en Churandy Martina
NOS SportAangepast

Records voor estafettemannen en Hassan in Londen, diskwalificatie Schippers

Voor de Nederlandse ploeg zijn de Diamond League-wedstrijden in Londen grillig verlopen. Naast het nationale record voor de estafettemannen en het Europese record voor Sifan Hassan, was er de diskwalificatie voor Dafne Schippers op de 100 meter.

Chris Garia, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina scherpten het Nederlands record op de 4x100 meter aan tot 37,99. Het Nederlandse kwartet eindigde daarmee achter Europees kampioen Groot-Brittannië en Japan (zilver op de Spelen van 2016) als derde.

De Britten liepen met 37,60 de snelste tijd van het seizoen, de Japanners zetten de chronometer stil bij 37,78. De vier Nederlandse estafettelopers waren 0,04 sneller dan het record waarmee ze brons veroverden bij de EK van vorig jaar in Berlijn.

Estafettemannen trots op Nederlands record

Hassan liet in Londen nog maar eens zien in topvorm te zijn. Op de 5.000 meter klokte de atlete 14.22,12, goed voor de derde plaats en een verbetering van het Europees record dat ze zelf al in handen had.

De winst ging naar de Keniaanse Hellen Obiri in 14.20,37, voor haar landgenote Agnes Jebet Tirop.

Hassan, die vorige week nog een wereldrecord liep op de mijl in Monaco, kwam enkele ronden voor het einde op kop en verhoogde gelijk het tempo. Alleen de twee Keniaanse atletes konden volgen.

De 26-jarige Hassan leek met de tempoversnelling iets te veel energie te hebben verspeeld, want in de laatste ronde kwamen zowel Obiri als Tirop nog over haar heen. Maar ze was wel 0,22 sneller dan haar toptijd van een jaar geleden in Rabat.

Start loopt niet bij Schippers

Schippers worstelde in Londen op de 100 meter met haar start. Ze was in haar halve finale slecht weg en plaatste zich met 11,15 ternauwernood, als een van de snelste verliezers, voor de finale.

In de finale ging het opnieuw mis bij de start. Deze keer was ze te snel weg, waardoor ze werd gediskwalificeerd en vervolgens moest toekijken hoe Shelly-Ann Fraser-Pryce in 10,78 naar de overwinning snelde.

Achter de Jamaicaanse werd de Britse Dina Asher-Smith met 10,92 tweede, voor Marie Josée Ta Lou (10,98) uit Ivoorkust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl