Charlison Benschop Pro Shots

Het wordt een weerzien met een oude bekende. Charlison Benschop verliet RKC als jochie, vanavond speelt hij als 30-jarige spits van FC Groningen tégen de Waalwijkers.

Na jaren in Frankrijk en Duitsland staat de Curaçaos international tegenover de club die een betaald voetballer van hem maakte. Vier dilemma's voor Benschop, die inmiddels een schat aan ervaring heeft:

1: Brabant of Groningen?

"Dat is een goeie! Ik heb een goede tijd bij RKC Waalwijk en in Brabant gehad, daar heb ik toch drie jaar van mijn jeugd meegemaakt. Maar dat is al wel weer tien jaar geleden."

In dat decennium is veel veranderd, zegt Benschop. "Ik ben mentaal bijvoorbeeld een stuk sterker geworden: ik heb met blessures te maken gehad, met tijden dat ik niet speel. Daar word je wel weerbaar van. Ook de eredivisie is, na jaren afwezigheid, veranderd. Teams zijn bijvoorbeeld veel jonger - al grap ik net zo makkelijk met Bart van Hintum (32, red.) als Romano Postema (17, red.), haha."

Benschop treft vanavond ook bekende gezichten: Frank van Mosselveld, bijvoorbeeld. Destijds stond hij met hem op het veld, nu is hij algemeen directeur van RKC. "Ja, dat is wel leuk ja. Maar dan weet je wel dat je oud wordt!"

Maar wat wordt het nou? "Ik ga toch toch voor Groningen. Ik ben hier gewoon zo fijn ontvangen en het gevoel dat ik bij de club en stad heb, is goed. Ik heb het hier echt hartstikke leuk."

2: Ontgroening: ja of nee?

Charlison Benschop lacht hard. "Dit gaat natuurlijk over mijn ontgroening bij De Graafschap!"

Dat klopt. Afgelopen januari keerde Benschop na dik zes jaar terug in de eredivisie bij de Graafschap: hij kwam op huurbasis over van FC Ingolstadt. Zijn ontgroening bij de Superboeren haalde het nieuws.

"Traditioneel gezien moet een nieuwe speler een liedje zingen in de kleedkamer. Dat gaat bij elke club zo", legt hij uit. "Ik vind dat maar standaard. Ik wilde niet wéér zingen en heb de trainer gevraagd of ik als tegenprestatie iedereen mocht uitnodigen voor een avondje Champions League. Nou, dat kon."

Toeval of niet, drie dagen na het bezoek van de voltallige De Graafschap-selectie aan het duel tussen Schalke en Manchester City, boekte de ploeg de eerste uitzege van het seizoen.

Bij FC Groningen heeft Benschop wel 'gewoon' een liedje gezongen. "Een rap. En nee, ik ga het niet voordoen, haha. Hoe dan ook: ik ben zeker voor een ontgroening. Het draagt toch wel bij aan de sfeer. Ik ben iemand die daar veel waarde aan hecht, een gangmaker. Een goede dynamiek in de kleedkamer draagt ook bij aan de prestaties op het veld. Je moet het aan het eind van de dag toch maar met elkaar doen."

3. Nederland of Duitsland?

"Ik heb zes jaar van mijn carrière in Duitsland mogen spelen, vandaar natuurlijk de vraag", antwoordt Benschop. "Ik voel me hartstikke goed in Nederland, ik ben opgegroeid in Rotterdam en een groot deel van mijn familie woont hier. Maar mijn kinderen zijn in Duitsland geboren en ook mijn vrouw woont er."

Charlison Benschop scoort met Hannover '96 tegen Bayern Munchen, 2017 AFP

De Curaçaos international leerde zijn echtgenoot op een bijzondere manier kennen. "Ik kwam in Düsseldorf aan, waar ik voor mijn eerste Duitse club Fortuna zou gaan spelen, en werd voorgesteld aan mijn lerares Duits. Mijn eerste reactie was: 'nou, dat gaat moeilijk worden'. Het klikte meteen en hoewel we niet gelijk verkering hadden, is ze nu mijn vrouw. Liefde op het eerste gezicht..."

"Dus ja, ik ga dan misschien toch voor Duitsland. Dat is ook het land waar ik later weer ga wonen, met mijn vrouw en kinderen."

4. Wouter Gudde als teamgenoot of algemeen directeur?

Van Benschops teamgenoten bij RKC wist niet alleen Frank van Mosselveld het tot algemeen directeur te schoppen, ook Wouter Gudde bekleedt die positie. Bij FC Groningen. De twee komen elkaar na tien jaar dus weer tegen in het hoge noorden.

"Nou, hier ben ik snel uit. Als teamgenoot was Wouter namelijk geen fijne kerel." Benschop schudt van het lachen. "Ik was een jonge jongen en probeerde weleens wat uit. Gudde was aanvoerder en ontzettend streng! Nee, zonder dollen: het is een prima kerel."

Het is ook diezelfde Gudde die zich hard heeft gemaakt voor de komst van Benschop naar FC Groningen. "Tegenwoordig gaat het veel over connecties en mensen kennen. Gudde zei altijd: 'Er zit een goed koppie op die Benschop'. Ik denk dat dat hem is bijgebleven en ik daarom hier ben."

Augustus 2009: Charlison Benschop bij RKC ANP

Tegen RKC hoopt Charlison Benschop vanavond zijn eerste eredivisiegoal voor Groningen te maken. Doelpunten zijn broodnodig. De plaatselijke FC is op dit moment de slechtst scorende ploeg uit de eredivisie: de teller staat op zeven goals uit acht wedstrijden.

"Scoren tegen mijn oude werkgever zou natuurlijk mooi zijn. Maar onderschat ze niet: die jongens zijn getergd en gemotiveerd. Als ze met z'n allen rond de zestien gaan hangen, wordt het voor mij geen makkelijke avond."

STER reclame