Feyenoord juicht na de openingstreffer van Jens Toornstra ProShots

Feyenoord heeft in de Europa League een knappe overwinning geboekt op FC Porto (2-0). En dat is een uitslag die staat voor de Rotterdammers, die zo wisselvallig aan het seizoen begonnen.

Precies een week geleden werd een zielloos Feyenoord in de eredivisie nog gedeclasseerd door AZ. In een kolkende Kuip werd nu een hoogstaand voetbalgevecht gewonnen.

Langzaam krijgt het elftal van trainer Jaap Stam vorm. Tekenend waren de doelpuntenmakers, Jens Toornstra en Rick Karsdorp. Twee Feyenoorders op de terugweg, die nog aan wedstrijdritme moeten winnen. Nu goed voor twee mooie goals met een verhaal.

Porto in vorm

En als het eenmaal staat, dan beschikt Stam over een heel behoorlijk elftal. Porto is bovendien niet de eerste de beste tegenstander. Alleen deze eeuw al won de club een Champions League, een wereldbeker voor clubs en twee Europa Leagues.

Ook nu is de ploeg in vorm, onder leiding van Stams oude ploegmaat Sérgio Conceição. De laatste acht duels werden gewonnen, ook in Rotterdam was het eerste kwart voor de beresterke Portugezen.

Het Portugese bouwwerk vertoonde in de loop van de eerste helft zijn eerste scheurtjes, toen het Rotterdamse collectief in de wedstrijd groeide. Ridgeciano Haps kreeg een schietkans vanaf de zestien (over) en een lage voorzet van Karsdorp hobbelde via een Portugees been naast.

Leroy Fer heeft het aan de stok met Pepe ProShots

De beste kansen waren echter voor Porto, zowel voor als na rust. Gerenommeerd slager Pepe werd door een reflex van Kenneth Vermeer van een goal gehouden en ook verdediger Edgar Ié moest handelend optreden tegen zijn landgenoten.

Toornstra zette vlak na rust De Kuip plotseling in vuur en vlam door met een fraaie volley te scoren. Dat na een bal op goed geluk van Sam Larsson, die de bal heroverde nadat een eerdere inzet door keeper Agustín Marchesín werd gekeerd.

Nadat Toornstra een reuzenkans op 2-0 vrij voor het praktisch lege doel om zeep hield, drong Porto even flink aan. Zowel Otavio als Luis Diáz knalde op de lat, Moussa Marega schoot voor leeg doel over.

Indrukwekkende rush

Aan de andere kant raakten Berghuis en de ijverige Larsson bij tegenstoten de buitenkant van het aluminium, voordat Karsdorp aan een indrukwekkende rush begon.

De moegestreden back raapte zijn laatste krachten bij elkaar, wurmde zich door het centrum in een rechte baan richting het Portugese doel en frommelde de bal langs Marchesín.

Na zijn publiekswissel zag hij Vermeer zijn doel nog spectaculair schoon houden, al zat het Feyenoord ook geen moment tegen op deze memorabele avond.

Stand in groep G

1. Feyenoord 2-3 (+1)
2. Young Boys 2-3 (+0)
3. Rangers 2-3 (+0)
4. FC Porto 2-3 (-1)
Statistieken Feyenoord-FC Porto

STER reclame