Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Emotioneel moment in de rechtszaal: nabestaande knuffelt dader

Een voormalige Amerikaanse agent uit Dallas die vorig jaar haar bovenbuurman doodschoot, heeft 10 jaar celstraf gekregen. Gisteren werd de vrouw al door de jury veroordeeld voor moord. Vandaag werd de strafmaat bekend.

Op camerabeelden was te zien dat de agente, Amber Guyger, niet veel emoties toonde tijdens het uitspreken van het vonnis. Aanwezigen reageerden met boegeroep. Zij vonden de straf te laag. In de staat Texas staat op moord een gevangenisstraf van 5 tot 99 jaar.

De broer van het slachtoffer was wel vergevingsgezind: hij omhelsde Guyger nadat de strafmaat bekend was geworden. Daarna barstte ze in huilen uit:

'Mag ik haar een knuffel geven, alstublieft?'

De veroordeling werd gisteren verwelkomd door aanhangers van de Black Lives Matter-beweging. Zij vinden dat de politie in het onderzoek naar de moord van een witte agent op haar zwarte buurman racistisch te werk is gegaan.

Het vonnis maakte op sociale media dan ook veel reacties los. Artiesten als Snoop Dogg en Busta Rhymes, met miljoenen volgers, maakten op Instagram hun onvrede over de strafmaat duidelijk:

Guyger zegt dat de moord een vergissing is geweest. Vorig jaar september kwam de agente na een lange dienst aan bij haar appartement. Ze liep naar de derde verdieping, terwijl haar appartement op de tweede verdieping was. Volgens het OM was ze afgeleid omdat ze seksueel getinte berichtjes met een collega-agent uitwisselde.

Toen ze zag dat de deur van het appartement, waarvan ze dacht dat het haar woning was, niet op slot was, schrok ze. Ze ging met getrokken pistool naar binnen en riep geen collega's op. Ze zag haar buurman, die volgens haar overeind kwam uit een stoel, en vuurde. Daarbij kwam de man om het leven.

Guyger belde vervolgens meteen het alarmnummer. Drie dagen later werd ze aangehouden. De moeder van het slachtoffer vroeg zich tijdens de rechtszaak af of het ook een paar dagen zou hebben geduurd als het slachtoffer wit was geweest.

Reuters
De moeder van de vermoorde buurman uit haar blijdschap na de uitspraak van de jury

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl