Rachid Guernaoui (l) en Richard de Mos (r)

Haagse college gevallen over corruptiezaak rond wethouders

Het college van de gemeente Den Haag is gevallen. Coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks hebben het vertrouwen in de grootste partij, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, opgezegd omdat twee wethouders en een raadslid zijn verwikkeld in een corruptiezaak.

Gisteren deed de Rijksrecherche invallen in de kantoren en woningen van de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, een raadslid van Groep de Mos en drie Haagse ondernemers.

VVD, D66 en GroenLinks hebben na gesprekken met Groep de Mos besloten de samenwerking direct te beëindigen, schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. De partijen stellen dat Den haag "boven alles moet kunnen vertrouwen op een integer stadsbestuur dat boven alle verdenkingen verheven is, en dat de belangen van alle Hagenaars dient".

Omkoping

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Er zijn verdenkingen dat er tegen betaling vergunningen zijn verstrekt.

Gisteravond maakten de verdachte wethouders bekend tijdelijk terug te treden. Burgemeester Krikke had hen daartoe opgeroepen. De twee schreven in een verklaring dat zij altijd naar eer en geweten hebben gehandeld. Ze zeiden de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

"We herkennen ons niet in de verdachtmakingen", aldus de wethouders. De fractie spreekt over "karaktermoord op twee hardwerkende wethouders".

Pijnlijk

De andere coalitiepartijen noemen het corruptieonderzoek pijnlijk, omdat integriteit bij de formatiegesprekken vorig jaar hoog op de agenda stond.

Vanavond is er een extra raadsvergadering. "Wij vinden het belangrijk dat er vanavond een debat plaatsvindt over de ontstane situatie en realiseren ons dat er daarna hard gewerkt moet worden aan een stabiel stadsbestuur dat kan rekenen op een meerderheid", aldus de overige coalitiepartijen.

Teleurstelling

Hart voor Den Haag/Groep de Mos laat weten dat de partij graag was doorgegaan met deze samenwerking. "Wij zijn zwaar teleurgesteld in het feit dat onze coalitiepartners de stekker uit het college hebben getrokken", aldus fractievoorzitter Arjen Dubbelaar.

"Dit voelt als een politieke afrekening. Want ik kan niet anders concluderen dan dat een aantal partijen alvast op de stoel van de rechter is gaan zitten", zegt Dubbelaar. "In Nederland is iedereen onschuldig, totdat het tegendeel is bewezen. Wij hebben vertrouwen in Richard en Rachid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl