Gebruik van ayahuasca bij een healing in Colombia
NOS Nieuws

Invoer van 'heilige' ayahuasca-thee nu echt verboden

De Hoge Raad heeft een vrouw veroordeeld die in 2015 op Schiphol 33 kilo ayahuasca-thee door de douane probeerde te loodsen. Ze krijgt geen straf. De raad houdt daarmee de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam van vorig jaar in stand. Die veroordeelde de vrouw voor overtreding van de Opiumwet.

Ayahuasca-thee bevat het bestanddeel dimethyltryptamine (DMT) dat op grond van de Opiumwet niet mag worden ingevoerd. De vrouw is lid van een Braziliaans kerkgenootschap dat de thee in erediensten gebruikt en als "heilig middel" ziet. Om die reden werd de invoer en het gebruik gedoogd. De vrouw was tegen de uitspraak van het hof in cassatie gegaan, omdat haar veroordeling in strijd zou zijn met de vrijheid van godsdienst.

Volgens de Hoge Raad is het verbod op de invoer van de thee een "toegelaten beperking" van de vrijheid van godsdienst vanwege de risico's voor de volksgezondheid.

NOS op 3 deed in 2015 mee aan een ayahuasca-ritueel. Check het in de video:

'Ayahuasca geeft een hele heftige roes'

Aayahuasca-thee is een hallucinatieopwekkende drank. Volgens wetenschappelijk onderzoek van onder meer de Maastricht University zijn er aanwijzingen dat ritueel gebruik van ayahuasca depressies en stress kan verminderen.

Vorige week kwam een man in IJzendijke om het leven bij een zogenoemde healingsessie waarbij de thee werd gedronken. Deskundigen vertelden aan de NOS dat er een wildgroei heeft plaatsgevonden van partijen die dit soort ceremonies organiseren met soms slechte begeleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl