Wethouders Guernaoui (links) en De Mos (rechts)

Verdachte Haagse wethouders treden tijdelijk terug

De Haagse wethouders De Mos en Guernaoui die verdacht worden van corruptie treden tijdelijk terug. Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van burgemeester Krikke.

"Wij hebben altijd naar eer en geweten gehandeld en zien de uitkomsten van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet", zeggen de twee in een verklaring. "We herkennen ons niet in de verdachtmakingen, maar willen dit onderzoek niet frustreren. We onthouden ons verder van commentaar."

Burgemeester Krikke vroeg de twee vanmiddag deze stap te zetten. "Het is in dit land zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is", staat in een verklaring van de burgemeester. "Maar de verdenkingen van het OM zijn zo ernstig dat het college van mening is dat het goed besturen van de stad wordt belemmerd als personen waartegen de verdenkingen zijn gericht taken kunnen uitvoeren namens het stadsbestuur."

Karaktermoord

De Mos en Guernaoui hebben zich mogelijk laten omkopen in ruil voor nachtvergunningen voor horeca-ondernemers. Ze zitten namens de raadsfractie Hart voor Den Haag/Groep de Mos in het college.

Fractievoorzitter Dubbelaar zegt in een verklaring dat het realiseren van nachtvergunningen tot de speerpunten van hun verkiezingscampagne behoorde. Het heeft er volgens hem alle schijn van dat er "karaktermoord gepleegd wordt op onze wethouders".

De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en daarnaast eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen. Ze zijn vanmiddag door de rijksrecherche verhoord. Ook een raadslid van de Groep De Mos wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie.

Fractievoorzitters in de Haagse gemeenteraad zijn geschrokken van het nieuws:

'Het viel al vaker op dat Groep de Mos bepaalde ondernemers steunde'

Eerder vandaag doorzocht de rijksrecherche in het stadhuis van Den Haag de werkkamers van De Mos en Guernaoui. Ook hun woningen, de woonadressen van drie Haagse ondernemers en de werkplekken van een aantal ambtenaren werden doorzocht. Er zijn zowel schriftelijke documenten als computerbestanden in beslag genomen. Bij een van de verdachte ondernemers is thuis een vuurwapen met munitie gevonden. De ondernemer is verhoord en weer vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl