Aboutaleb: Nederlandse aanwezigheid in Colombia nodig in strijd tegen drugs
Rotterdam is een van de belangrijkste doorvoerhavens voor Colombiaanse cocaïne. Dit jaar is al 20.000 kilo drugs in beslag genomen. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bezocht daarom de Colombiaanse havenstad Cartagena, om te zien hoe hij de samenwerking met de lokale autoriteiten kan verbeteren.
De cocaïneproductie in Colombia neemt toe en dat merken ze in Rotterdam. Vandaag werd nog 1500 kilo cocaïne onderschept. De drugs werden gevonden in een container met bananen, afkomstig uit Colombia. De cocaïne had een straatwaarde van tussen de 60 en 90 miljoen euro.
"Een van de belangrijkste havens is Rotterdam", beaamt generaal Sanabria, die in Cartagena leiding geeft aan de drugsbrigade. "Helaas zien we daar invloedrijke criminele organisaties die banden hebben met Colombiaanse bendes."
Correspondent Marc Bessems sprak in Cartagena met Aboutaleb, die vindt dat Nederland meer moet gaan doen:
Nederland moet volgens burgemeester Aboutaleb meer doen in de strijd tegen drugs. Wat hem betreft komt er veel meer geld beschikbaar, onder meer om enkele Nederlandse politiemensen of douaniers in Colombia te stationeren.
Een van de eenvoudige dingen is om hier iemand van ons neer te zetten. Maar dat gebeurt nu niet.
"Voor het uitwisselen van beelden, gegevens, namen. Een van de eenvoudige dingen is om hier iemand van ons neer te zetten. Maar dat gebeurt nu niet. Ik denk dat het belangrijk is dat we dit soort dingen in de toekomst wel gaan doen met elkaar."
Om drugshandel in de hele keten te bestrijden - van Colombia tot in de rechtszaal - is volgens Aboutaleb minstens een half miljard euro nodig. "We hebben daar deze regeringsperiode 280 miljoen euro van gekregen, daar moeten we weer 140 miljoen euro van inleveren. Dat is onbegrijpelijk. Het is belangrijk dat we de komende periode juist meer investeren in de hele veiligheidsketen, inclusief onze AIVD."
Scheepvaartbedrijven
De Rotterdamse burgemeester wil ook dat scheepvaartbedrijven een schakel worden in de keten. Zij zouden medeverantwoordelijk gehouden moeten worden voor drugsladingen op hun schepen.
"Zij zijn tot nu toe buiten beeld gebleven. Die bedrijven zeggen: 'wij zijn een soort ezel, wij vervoeren containers en aan ons lijf kleeft niks'. Ik denk dat we daar gewoon eens naar zouden moeten kijken. De Amerikanen hebben deze zomer een schip van rederij MSC aan de ketting gelegd, omdat die voor een miljard dollar aan drugs aan boord had."
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders zegt in het radioprogramma Nieuws & Co verbaasd te zijn over de uitspraak van Aboutaleb. "De burgemeester spreekt over internationale samenwerking, dat is iets dat wij van harte toejuichen. Tegelijkertijd vinden wij zo'n uitspraak voor de burgemeester van een havenstad wat vreemd, omdat hij zo wijst op de zeescheepvaart terwijl hij heel goed weet dat wij onderdeel van een keten zijn", zegt directeur Annet Koster.
"Nederland kent relatief weinig grote containerschepen. We hebben een rol in de keten, maar zijn niet verantwoordelijk", aldus Koster.