Femke Merel van Kooten-Arissen ANP

Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen, die afgelopen zomer uit de fractie van de Partij voor de Dieren stapte, ziet mogelijkheden tot samenwerken met haar oud-collega's nu boegbeeld Marianne Thieme haar vertrek heeft aangekondigd.

In EenVandaag op NPO Radio1 zei Van Kooten dat het besluit van Thieme "een behoorlijke verrassing" voor haar was. Zelf stapte ze op uit onvrede over de koers van de partij. Een koers die vooral door fractievoorzitter Thieme werd bepaald.

Als ik het eerder had geweten, was ik misschien gebleven

Van Kooten over het vertrek van Thieme

Van Kooten: "In de laatste gesprekken die ik had met Marianne voordat ik uit de fractie stapte, is er niets gezegd over een eventueel vertrek van haar." Toch had Thieme haar besluit in mei al genomen.

"Als ik het eerder had geweten, als ze had gezegd: wacht nog even, dan was er misschien meer mogelijk geweest. Dan was ik misschien gebleven."

Na haar vertrek besloot Van Kooten haar zetel niet op te geven, maar zelfstandig verder te gaan in de Tweede Kamer. Dat kwam haar op een royement te staan door de Partij voor de Dieren.

Koers verleggen

Ze verwacht dan ook niet dat de partij haar terug zal nemen als fractiegenoot. "Maar ik ben van harte bereid samen te werken. Wie weet." Van Kooten hoopt dat de Partij voor de Dieren onder de nieuwe fractievoorzitter Esther Ouwehand de koers zal verleggen.

"Ze moeten het verkiezingsprogramma, Plan B, gaan uitvoeren. Dat is een heel breed programma met aandacht voor de dieren en de mens." De kritiek van Van Kooten op de koers van Thieme is dat zij zich te veel alleen op de belangen van dieren richt.

In een reactie zegt Ouwehand dat het niet tot een hereniging zal komen tussen de Partij voor de Dieren en Van Kooten: "Dat hoofdstuk hebben we afgesloten."

STER reclame