Geen 130 kilometer per uur meer op snelwegen bij de Veluwe ANP

Vanaf morgen mag er op drie snelwegen rond de Veluwe niet langer 130 kilometer per uur gereden worden. Vanwege de uitspraak van de Raad van State over stikstof gaat op deze stukken snelweg de maximumsnelheid terug naar 120 kilometer per uur.

Het gaat om de A1 tussen de aansluiting Barneveld en knooppunt Beekbergen, de A28 tussen de aansluiting Strand Nulde en knooppunt Hattemerbroek en de A50 tussen knooppunt Beekbergen en de aansluiting Epe.

De stukken snelweg waarvoor de maatregelen gelden NOS / Harm Kersten

Vannacht worden alle snelheidsborden langs de stukken snelweg vervangen. Rijkswaterstaat heeft al voorbereidingen getroffen: op diverse plaatsen zijn borden met '120' geplaatst, nu nog afgeplakt. Komende nacht wordt de tape verwijderd en worden ook de borden met '130' weggehaald.

"Onze aannemer gaat met een vrachtwagen alle borden langs. Dat kan heel snel gaan", vertelt woordvoerder Thijs Scheres.

Drie jaar terug werden op deze snelwegen juist borden voor 120 kilometer per uur verruild voor borden met de hogere limiet. Rijkswaterstaat kan niet zeggen hoeveel borden nu vervangen worden en wat de kosten precies zijn.

A2

Door het stikstofbesluit gaat ook de voorgenomen verhoging van de maximumsnelheid op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht niet door. Rijkswaterstaat wilde dat automobilisten daar dag en nacht 130 kilometer per uur kunnen rijden. Nu blijft de huidige maximumsnelheid gehandhaafd: overdag 100 kilometer per uur, 's nachts 130 kilometer.

In deze video legt NOS op 3 uit waarom Nederland zo met stikstof in z'n maag zit:

STER reclame