Kandidaat-Eurocommissarissen Roemenië en Hongarije definitief afgewezen
De Roemeense en Hongaarse kandidaat-Eurocommissarissen zijn definitief afgekeurd door het Europees Parlement. Ze konden vanochtend tijdens een speciale bijeenkomst geen antwoord geven op de vele vragen over hun verleden.
De Roemeense kandidaat-commissaris Rovana Plumb (Transport) heeft problemen met een lening van 168.440 euro, die ze niet kan verantwoorden. Terwijl de Hongaarse kandidaat Trócsányi (Nabuurschap en Uitbreiding) geen opheldering kon geven over de banden met het advocatenkantoor dat zijn naam draagt.
Vorige week vond de juridische commissie, die de screening verricht, al dat er te veel twijfels waren, maar de kandidaten kregen tot vanochtend de tijd om op de vele vragen een antwoord te geven. Dat was voor een meerderheid in de commissie onvoldoende en dus mogen Plumb en Trócsányi deze week niet door het voltallige parlement gehoord worden.
De Hongaarse en Roemeense regering reageerden dit weekend al verbolgen op de procedure en spraken van een "heksenjacht".
Het is nu aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, om een oplossing te bedenken. Hongarije en Roemenië lieten al eerder weten er niet over te peinzen om met een nieuwe kandidaat op de proppen te komen.
Procedure
Vanmiddag begint het parlement met de hoorzittingen van de overige kandidaten, die wel door de screening zijn gekomen. Drie uur is de maximale lengte voor elke hoorzitting en in die tijd kunnen ongeveer 25 vragen worden gesteld.
De commissarissen krijgen aan het begin ongeveer een kwartier om een statement te maken, een pitch. Daarna worden de vragen gesteld. Maximaal een minuut mag de vraag duren. De Eurocommissaris mag dan drie minuten over het antwoord doen.
Doorvragen mag, maar in de helft van de tijd; oftewel dertig seconden. Het antwoord moet dan binnen een minuut worden gegeven. Na afloop van de hoorzitting vellen de ondervragers een oordeel.
Eerder lieten we je zien welke Eurocommissarissen je de komende jaren vaak zult zien en horen. Een voorstelrondje:
Commissarissen mogen aan de slag als twee derde van de ondervragers uit de parlementscommissie vindt dat het goed is gegaan. Bij twijfel kan de kandidaat terug worden geroepen voor een ouderwets herexamen.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat op 23 oktober in Straatsburg de finale stemming wordt gehouden.