Dominique Leroy
NOS NieuwsAangepast

KPN ziet af van benoeming van in opspraak geraakte Belgische topvrouw

De Belgische Dominique Leroy gaat toch niet aan de slag bij KPN als topvrouw. Het telecombedrijf heeft bekendgemaakt af te zien van haar benoeming. De Belgische justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar mogelijke handel met voorkennis bij de verkoop van een pakket aandelen Proximus. De duur van het onderzoek en de uitkomsten zijn onduidelijk en onvoorspelbaar, en dat is volgens KPN niet in het belang van het bedrijf.

Leroy werd begin deze maand gepresenteerd als nieuwe bestuursvoorzitter voor KPN, als opvolger van de onverwacht opgestapte Maximo Ibarra, en zou op 1 december beginnen. Ze kwam van het Belgische telecombedrijf Proximus.

Verkoop aandelen tijdens gesprekken

De afgelopen weken deed justitie in België meerdere huiszoekingen in een onderzoek naar handel met voorkennis. Leroy had begin augustus een pakket Proximus-aandelen ter waarde van 285.000 euro verkocht.

Volgens haar eigen zeggen was ze al eerder van plan de aandelen te verkopen, maar was dat niet mogelijk doordat ze in de zogeheten gesloten periode zat rond de publicatie van de kwartaalcijfers. Op 1 augustus kon het wel. Leroy was toen nog in in gesprek met Proximus over verlenging van haar contract maar had ook al contact met andere bedrijven, waaronder KPN.

Waarnemer

KPN noemt het een moeilijk besluit omdat het Leroy als een "uitmuntende" topvrouw zag. De benoeming van Leroy zou op de bijzondere aandeelhoudersvergadering van 28 oktober besproken worden, maar die vergadering is geannuleerd. Volgens de commissarissen zou er tegen die tijd nog geen duidelijkheid zijn.

Chief Operating Officer Joost Farwerck blijft voorlopig aan als waarnemend bestuursvoorzitter, sinds de Colombiaans-Italiaanse Ibarra deze maand naar Italië vertrok. Hij was bestuursvoorzitter sinds april 2018.

'Bij voorkeur een Nederlander'

Het schrappen van de benoeming is "de enige juiste beslissing" zegt beleggersvereniging VEB. "Zuur voor KPN en zuur voor mevrouw Leroy, maar het kan niet anders", vindt VEB-directeur Paul Koster. "De vraag blijft hangen of de due diligence, het onderzoek naar de kandidaat, voldoende grondig is geweest. Ik herinner me de bestuurder die altijd aan het eind van een vergadering aan iedereen vroeg 'Is er nog iets wat ik moet weten?'"

Koster hoopt dat KPN snel met een nieuwe kandidaat-bestuursvoorzitter komt, "iemand die met vlag en wimpel slaagt". En "bij voorkeur een Nederlander, voor dit Nederlandse bedrijf, iemand die Nederland en de cultuur goed kent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl