Marianne Thieme (PvdD) tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen
NOS Nieuws

Marianne Thieme stopt als leider PvdD, vertrekt uit Tweede Kamer

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vertrekt uit de Tweede Kamer. Over anderhalve week is haar laatste werkdag.

Dat heeft ze zelf bekendgemaakt tijdens een speech op een ledendag:

Marianne Thieme stopt: 'Maar denk niet dat ik wegga'

Kamerlid Esther Ouwehand neemt voorlopig haar functie van fractievoorzitter over. Eva van Esch, die nu PvdD-raadslid is in Utrecht, neemt op woensdag 9 oktober Thieme's Tweede Kamerzetel over.

Thieme zegt dat het nu een goed moment is om het stokje over te dragen aan een opvolger: "Zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging."

Onverwacht

Marianne Thieme is een van de oprichters van de Partij voor de Dieren en zat sinds 2006 in de Tweede Kamer. Politiek verslaggever Xander van der Wulp noemt haar vertrek onverwacht. "Ze was dertien jaar het gezicht van de partij en heeft de partij groot gemaakt. Het is een factor van betekenis geworden in Den Haag."

Vorig jaar ging Thieme een paar maanden met verlof vanwege ziekte. Deze zomer kwam ze in opspraak na het vertrek van Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten. Die sprak van een angstcultuur binnen de partij en ging verder als eenmansfractie. Volgens Van der Wulp is het moeilijk in te schatten wat er gebeurt binnen de partijtop, omdat de Partij voor de Dieren altijd redelijk gesloten is.

Esther Ouwehand zegt in een reactie dat er geen incident of andere aanleiding is voor Thiemes vertrek:

Esther Ouwehand nieuwe fractievoorzitter PvdD

Buiten het parlement blijft Thieme nog wel actief. "Denk niet dat ik wegga", zei ze in de toespraak. "Weet dat ik me voluit voor onze gezamenlijke idealen zal blijven inzetten, zij het buiten het parlement."

Groot respect

Bij de aankondiging van haar vertrek krijgt Thieme veel lof uit Den Haag. Premier Rutte twittert dat hij groot respect heeft voor wat Thieme heeft bereikt.

Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt de uitbouw van een nieuwe partij "een ontzettend knappe prestatie" en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers twittert: "Ondanks onze meningsverschillen over landbouw en ook rituele slacht, heb ik respect voor de manier waarop ze ons steeds uitdaagde goed voor de schepping te zorgen."

D66-fractievoorzitter Rob Jetten noemt Thieme een "powervrouw" en een bondgenoot in de strijd voor een duurzame en groene wereld. Hij zegt het ontzettend jammer te vinden dat ze de Tweede Kamer verlaat.

Ook Lilian Marijnissen (SP) vindt het vertrek van Thieme jammer en stelt dat "de Tweede Kamer een bevlogen politica verliest. Iemand bij wie de idealen altijd voorop staan". GroenLinks-voorman Jesse Klaver roemt Thieme als een "groot voorvechter voor groene politiek".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl