NOS SportAangepast

Oranje-formatie pakt voor het eerst eindzege in Motocross of Nations

Oranje-formatie pakt voor het eerst eindzege in Motocross of Nations

Het Nederlandse team is in Assen voor de eerste keer eindwinnaar gewonnen van de Motocross of Nations. Motocrossers Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen bleven de concurrentie na drie manches ruimschoots voor.

Nederland won nog nooit het prestigieuze evenement, dat in Assen voor de 73ste keer werd gehouden. Wel werd er in al die edities zeven keer zilver en zes keer brons veroverd.

Herlings maakt slechte start goed

In de eerste manche wist Herlings, de MXGP-rijder namens Oranje, na een slechte start op te klimmen naar de tweede plaats achter de Sloveense wereldkampioen Tim Gajser, die op het door de regen doorweekte zandcircuit maar net uit de greep van de Nederlander kon blijven.

MX2-coureur Calvin Vlaanderen presteerde in dezelfde race met de tiende plaats verdienstelijk en hielp Nederland meteen aan de koppositie in het landenklassement.

Coldenhoff: 'De druk was ernorm'

Vlaanderen kwam ook in de tweede manche op de baan, nu samen met Glenn Coldenhoff die op zijn MXGP-motor de 'open klasse' voor zijn rekening nam. Vlaanderen ging op herhaling en finishte opnieuw als tiende.

Grote vorm Coldenhoff

Coldenhoff onderstreepte ondertussen zijn grote vorm van de laatste weken, die hem naar WK-brons in de MXGP had gebracht. Hij ging als tweede de eerste bocht in, maar had de sterk gestarte Est Harri Kullas al snel te pakken en snelde soeverein naar de winst.

In de derde en laatste manche kwamen voor Nederland Herlings (MXGP) en Coldenhoff (open klasse) aan de start.

Coldenhoff reed wederom een sterke race. Na een valpartij van raceleider Tim Gajser nam de Belg Jeremy van Hoorebeek kort de leiding. Coldenhoff passeerde de Belg en stond daarna de leiding niet meer af. Herlings kwam na een slechte start en twee valpartijen als vierde over de streep.

Na drie races, en dus zes resultaten van de crossers, mocht elk land zijn slechtste prestatie wegstrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl