AFP
NOS Sport

Ook snelwandelaars bevangen door hitte op WK in Doha

Net als bij de marathon voor vrouwen van gisteren zijn er ook afgelopen nacht weer veel deelnemers uitgevallen op de WK in Doha. Dit keer ging het door de hitte mis bij het snelwandelen.

Op de 50 kilometer voor mannen gaven 14 van de 46 deelnemers er vroegtijdig de brui aan. Enkele van hen moesten door het medische team van het parcours worden gehaald.

AFP
De hitte is de Oekraïense snelwandelaar Marjan Zakalnytsky te veel geworden

Onder de uitvallers was ook titelverdediger Yohann Diniz, die na 16 kilometer uitstapte. "Ik kon mijn ritme niet vinden. Ik heb mijn best gedaan, maar het was te veel", reageerde de Fransman boos en teleurgesteld.

Kritiek

Vooraf was er al kritiek op het besluit de WK atletiek in Qatar te houden, vanwege de hitte en de hoge luchtvochtigheid. In het atletiekstadion kan de temperatuur via airconditioning aangenamer gemaakt worden voor de atleten, maar de lange afstanden worden buiten het stadion afgewerkt. De organisatie wilde echter proberen een ander publiek enthousiast te krijgen voor de sport en koos toch voor Doha.

AFP
Een uitgevallen deelnemer wordt weggevoerd

De organisatie had de deelnemers al maanden vooraf gewaarschuwd rekening te houden met het extreme klimaat. Daarnaast was het medische team uitgebreid en kwamen er meer waterpunten langs de route. Ook werden de wedstrijden naar de nachtelijke uren verplaatst, als het minder warm is.

Oudste medaillewinnaar

Na de marathon van gisteren moest één atlete korte tijd in het ziekenhuis worden opgenomen ter observatie. Dertig anderen zochten uit voorzorg medische hulp in het stadion. Van de 68 deelneemsters moesten er 28 opgeven.

AFP
Yusuke Suzuki in de Qatarese nacht op weg naar snelwandelgoud

Bij het snelwandelen won uiteindelijk de Japanner Yusuke Suzuki in een tijd van 04.04.20. João Vieira werd op 39 seconden tweede. Met zijn 43 jaar is de Portugees de oudste medaillewinnaar in de geschiedenis van de WK. Het brons ging naar de Canadees Evan Dunfee.

Makkelijk was het niet geweest, bekende Vieira. Integendeel. "Het was de hel. Zo heet, zo erg. Het lukte alleen met veel ijs en koud water."

Goud bij vrouwen naar China

Bij de vrouwen domineerden de Chinese atletes. Liang Rui zegevierde in 4.23.26, ruim voor haar landgenote Li Maocuo die in 4.26.40 finishte. het brons kwam terecht bij de Italiaanse Eleonora Giorgi, die bijna zes minuten toegaf op de winnares.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl