NOS Nieuws

Ook Rutte betaalt symbolische boete om niet dragen autogordel

Ook premier Rutte zal een symbolische boete betalen voor het niet dragen van een autogordel op de achterbank van zijn dienstauto. Dat zegt hij vanavond in het radioprogramma Met Het Oog op Morgen. Eerder vandaag liet minister Wiebes al weten dat hij 149 euro overmaakt aan Veilig Verkeer Nederland vanwege dezelfde misstap.

Gisteren waren in het tv-programma Jinek beelden van Wiebes te zien, die achterin een auto zat. Op de vraag of hij zijn veiligheidsgordel niet om moest, antwoordde hij dat hij daar "een beetje stout" in is. Hij zei verder dat hij de gordel meestal niet omdoet.

Bekijk hier het fragment:

'Ik ben een beetje stout in gordel omdoen'

Dat leidde tot boze reacties van mensen die zich afvroegen of de minister boven de wet staat. Wiebes zei vandaag dat hij gisteren een eerlijk antwoord heeft gegeven op de vraag over de gordel en dat hij daarover niet wilde jokken.

Na alle ophef zei hij dat hij vandaag aan zijn collega Van Nieuwenhuizen heeft moeten beloven om voortaan wel een gordel te dragen als hij in een auto zit. Hij is het ermee eens dat hij het goede voorbeeld moet geven, al zal hij "nog steeds op allerlei terreinen wel eens stout zijn".

Om het goed te maken maakt hij geld over aan Veilig Verkeer Nederland. "Dat leek me een goed symbolisch gebaar, want de wet geldt voor iedereen."

Oren gewassen

Van Nieuwenhuizen zei dat ze Wiebes "stevig de oren heeft gewassen". Volgens haar moet je hier niet lacherig over doen, omdat verkeersveiligheid een serieuze zaak is.

Premier Rutte is het daar helemaal mee eens. Hij vindt het terecht dat Wiebes excuses maakt, "want je moet je wel aan de wet houden". "Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ikzelf ook niet altijd een gordel om heb op de achterbank. Dus ik dacht wel: hé, daar moet ik wel weer beter op gaan letten." Ook Rutte zegt dat het niet meer zal voorkomen en belooft dat hij de boete die staat op het niet dragen van een gordel over te maken aan het goede doel.

Voorbeeldrol

Veilig Verkeer Nederland zegt dat bewindspersonen een voorbeeldrol hebben. "Daar moet je je continu van bewust zijn. Het is niet ingewikkeld! Net zo min als richting aangeven, je smartphone met rust te laten en niet te hard rijden", zegt een woordvoerder.

"Als we dit allemaal doen, levert dat winst op in termen van verkeersveiligheid. En dat is nodig met 678 verkeersdoden in 2018 en elk jaar bijna 22.000 mensen die ernstig gewond raken en nooit meer helemaal herstellen. We moeten er met z'n allen alles aan doen om die verschrikkelijke aantallen zo dicht mogelijk naar de nul te brengen."

Vanavond na 23.00 uur gaat premier Rutte in gesprek met Xander van der Wulp in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 verder op de kwestie in.

Wiebes: de wet geldt voor iedereen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl