Hollandse Hoogte | Dolph Cantrijn
NOS Nieuws

Rector Rianne Letschert Topvrouw van het Jaar: 'Sta nog beetje te shaken'

Rianne Letschert, de rector magnificus van de universiteit van Maastricht, is gisteravond verkozen tot Topvrouw van het Jaar. De jury prijst haar "combinatie van authentiek leiderschap met academische diepgang".

"Ongelooflijk toch? Ik sta er gewoon nog een beetje van te shaken", zei Letschert na afloop met een cocktail in haar hand. Alcoholvrij weliswaar, "want morgen moeten we gewoon weer aan het werk."

Diversiteit en veilige werkvloer

Letschert werkt sinds drie jaar op de Maastrichtse universiteit. Daarvoor was ze hoogleraar Victimologie en Internationaal Recht aan de Universiteit van Tilburg.

Hoe ze haar Topvrouw-titel wil gaan inzetten, weet ze nog niet precies. "Ik ga 'm in ieder geval gebruiken om de onderwerpen die mij nauw aan het hart liggen, verder te kunnen brengen."

Zo wil ze zich focussen op meer diversiteit op de universiteit en het creëren van een veilige werkvloer. "Het wordt een druk, maar heel leuk jaar. Ik voel me vereerd."

You can't be what you can't see.

staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken

Letschert kreeg de prijs in het bijzijn van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Volgens Keijzer is het belangrijk dat dit soort prijzen worden uitgereikt.

"'You can't be what you can't see'. Als je niet weet dat er dit soort topvrouwen zijn, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat vrouwen minder makkelijk naar voren stappen", zei ze na afloop van de uitreiking.

Verandering

Volgens Keijzer gaat er nog altijd veel mis bij het krijgen van vrouwen op hogere posities. "Er zijn een aantal dingen die om allerlei redenen niet goed gaan. Zo moeten we onder meer iets veranderen in hoe we in onze cultuur kijken naar leiderschap. Maar ook de manier waarop vrouwen er zelf naar kijken."

De titel Topvrouw wordt elk jaar door de stichting Topvrouw van het Jaar uitgereikt. Vorig jaar ging de titel naar Eugenie van Wiechen, directeur van FD Mediagroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl