NOS Nieuws

Van Engelshoven: 'Geen paniek, ik kom geen pop of auto afpakken'

"Geen paniek! Ik kom geen pop of auto afpakken", schrijft minister van Engelshoven op Twitter. Ze reageert daarmee op de commotie die is ontstaan nadat ze in het AD de oproep deed aan speelgoedfabrikanten om rolbevestigend speelgoed eens onder de loep te nemen.

De minister benadrukt dat ze gereageerd heeft op een Frans plan hiervoor en dat ze het mooi zou vinden als "we stereotypering in Nederland ook weten te doorbreken".

De oproep van de minister in de krant kwam op het moment dat bekend werd dat in Frankrijk speelgoed 'genderneutraal' wordt. Volgens de Franse regering heeft rolbevestigend speelgoed invloed op het verdere leven van kinderen.

De meningen onder jong en oud zijn verdeeld:

Moet er genderneutraal speelgoed komen? En wat is dat dan eigenlijk?

Hoewel er geen concreet plan op tafel ligt, leidt de oproep van Van Engelshoven in Nederland tot veel discussie. Op sociale media vragen mensen vragen zich af in hoeverre de overheid zich met de genderdiscussie moet bemoeien. Die vraag leeft ook onder Kamerleden:

In de speelgoedbranche wordt wisselend gereageerd. Een grote importeur van speelgoed noemt het "onzin". Hij wil niet bij naam genoemd worden, omdat hij klanten niet voor het hoofd wil stoten. "Hoe ver moeten we hierin gaan? Je kan dat doortrekken naar kinderkleding. Dat gaat echt te ver."

Volgens de importeur doen beursgenoteerde bedrijven dit om te laten zien dat ze sociaal-maatschappelijk bezig zijn. "Maar een gender-neutrale pop zoals Mattel nu maakt gaat geen zoden aan de dijk zetten. Daar is geen markt voor. En uiteindelijk willen bedrijven toch gewoon verkopen en winst maken."

Het is slim om óók genderneutraal speelgoed te maken.

Miesje van Rijn, organisatie van Nederlandse speelgoedleveranciers

Miesje van Rijn, van de organisatie van Nederlandse speelgoedleveranciers, ziet daar geen kwaad in. "Het is slim om óók genderneutraal speelgoed te maken, want dan heb je een keuze als consument. Het hoeft geen vervanging te zijn."

Van Rijn zegt dat de genderdiscussie regelmatig onderwerp van gesprek is binnen de sector, maar dat het uiteindelijk aan de fabrikanten zelf is om te bepalen wat ze maken. "Je moet daar op een goede manier mee omgaan. Als verzorgende, als ouder, maar ook als speelgoedfabrikant."

Invloed op kinderen

Jelle Jolles, neuropsycholoog aan de VU, is voorstander van genderneutraal speelgoed. Volgens hem duwt rolbevestigend speelgoed kinderen in een bepaalde richting. "Tegenwoordig heb je als je tien jaar oud bent al allerlei instructies gekregen over hoe je je moet gedragen als meisje of jongen. Die instructies beginnen al vanaf de geboorte", zei hij tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem is het belangrijk om in de vroegste kinderjaren al in actie te komen. "Anders sluit je bepaalde richtingen uit die nodig zijn voor ontplooiing."

Het is toch voor iedere ouder fantastisch om de ontplooiing van je kinderen te stimuleren.

Jelle Jolles, neuropsycholoog aan de VU

Over een paar maanden is het Sinterklaas. Binnenkort zullen de eerste speelgoedfoldertjes weer op de mat vallen. Jolles roept ouders op om minder rolbevestigend speelgoed te kopen.

"Het is toch voor iedere ouder fantastisch om de ontplooiing van je kinderen te stimuleren. Als je je kind bredere mogelijkheden geeft, dan heeft het ook veel meer mogelijkheden in het leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl