Speelgoedwinkel
NOS NieuwsAangepast

Van Engelshoven wil eind aan stereotiep speelgoed

Minister Van Engelshoven wil af van 'rolbevestigend' speelgoed. Haar ministerie bevestigt een bericht daarover in het AD. De minister van emancipatie roept fabrikanten op hun speelgoed onder de loep te nemen.

De oproep van de minister komt op het moment dat in Frankrijk speelgoed 'genderneutraal' wordt. Het AD schrijft over het verdwijnen van de aparte afdelingen voor jongens en meisjes in Franse speelgoedwinkels en over het verbod om apart voor een van beide groepen te adverteren. Vanaf volgend jaar mag winkelpersoneel kopers ook niet meer vragen of iets voor een jongen of voor een meisje is.

Die plannen moeten stereotypen en vooroordelen bestrijden. Volgens Van Engelshoven staan ook in Nederland advertenties vol stereotypische rolmodellen, zoals verzorgende meisjes en avontuurlijke jongens.

Onder uitgevers van schoolboeken speelt een soortgelijke discussie. Zij praten onderling over het tegengaan van het gebruik van stereotypen in lesmateriaal. De minister roept hen op die discussie voort te zetten.

Volslagen onduidelijk

Veel Kamerleden reageren kritisch op de woorden van Van Engelshoven. VVD'er Laan-Geselschap zegt op Twitter dat vrouwen en mannen zich door het uiterlijk van een Playmobil-poppetje er niet van laten weerhouden om bij de brandweer of in de zorg te werken.

Haar collega Geluk-Poortvliet van coalitiegenoot CDA vindt het "volslagen onduidelijk waarom een minister zich in een speelgoedwinkel en in een schoolboek moet bemoeien met stereotypes over jongens en meiden".

Geen auto afpakken

Volgens Kamerlid Dik-Faber van regeringspartij ChristenUnie lijkt de minister te lijden aan totale onderschatting van vrouwen. En PVV-Kamerlid Beertema heeft er geen goed woord voor over dat Van Engelshoven zich hiermee bezighoudt, terwijl ze volgens hem haar aandacht beter zou kunnen richten op zaken als meisjesbesnijdenis, eerwraak en "scholen waar meisjes niet in de ogen van jongens mogen kijken".

Van Engelshoven zelf zegt naar aanleiding van de kritiek dat ze "geen pop of auto komt afpakken". In een tweet benadrukt ze dat ze gereageerd heeft op het Franse plan en dat ze het mooi zou vinden als "we stereotypering in Nederland ook weten te doorbreken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl