De rechtbankschets van de vorige zitting, 26 augustus ANP

Het Openbaar Ministerie gaat bij de Hoge Raad om opheldering vragen over de uitspraak in de euthanasiezaak van een verpleeghuisarts. Die vrouw had op 22 april 2016 in een Haags verpleeghuis euthanasie toegepast op een vrouw die zwaar dementerend en wilsonbekwaam was.

Justitie vervolgde de 68-jarige arts, die inmiddels gepensioneerd is, vanwege de euthanasie bij de vrouw. De aanklager vroeg daarbij niet om een straf, maar wel om een schuldverklaring.

De rechter ging niet mee met het standpunt van het OM en ontsloeg de verpleeghuisarts van alle rechtsvervolging. Volgens de rechter voldeed de arts aan alle zorgvuldigheidseisen voor levensbeëindiging. De stap naar de Hoge Raad verandert daar niets aan.

Het OM gaat in cassatie "in het belang der wet", om duidelijkheid over een aantal rechtsvragen te krijgen. "De uitspraak is definitief, maar we zijn nu wel naar de Hoge Raad gegaan om toch antwoorden te krijgen op vragen die we nog hebben", zegt een woordvoerder. Met de zaak wil justitie vooral duidelijkheid krijgen hoe artsen moeten omgaan met euthanasie op wilsonbekwame patiënten.

De stap van het OM heeft voor de verpleeghuisarts geen gevolgen meer. Voor haar is de zaak ten einde gekomen. "We zijn niet eens met het vonnis van de rechtbank, maar we zien ook hoe belastend de zaak is voor de verpleeghuisarts", aldus de woordvoerder.

"De feiten staan vast, maar we willen wel duidelijkheid op een aantal rechtsvragen. Daarom wordt nu via cassatie in het belang der wet de ongebruikelijke stap naar de Hoge Raad gemaakt."

STER reclame