ANP
NOS NieuwsAangepast

Zoon burgemeester Halsema niet vervolgd voor wapenbezit

De zoon van burgemeester Halsema van Amsterdam wordt niet vervolgd voor wapenbezit. Zijn advocaat zegt dat het Openbaar Ministerie hem doorverwijst naar Halt, waar hij waarschijnlijk een taakstraf krijgt.

Het OM bevestigt dat de zaak is afgerond, maar wil in verband met de privacy van de jongen niet zeggen of hij is doorverwezen. Ook Halt wil daarom niks zeggen over de zaak.

De 15-jarige jongen werd half juli aangehouden, nadat hij een leegstaande woonboot had betreden met een onklaar gemaakte revolver. Een maand later publiceerde De Telegraaf over de misstap. De krant had het in eerste instantie over "gewapende inbraak met een alarmpistool".

In een open brief naar aanleiding van de publicatie weersprak Halsema de beschuldigingen van De Telegraaf. "Mijn zoon heeft geen gewapende inbraak gepleegd", schreef ze. Ze schreef dat de boot verlaten was en dat haar zoon een nepwapen bij zich had, maar dat hij evengoed de wet heeft overtreden en daarvan de consequenties moet dragen.

Rekwisiet

Over het nepwapen zei Halsema's partner, Robert Oey, later dat het van hem was. Hij beschreef een onklaar gemaakte revolver uit Duitsland, die hij al twintig jaar in zijn bezit had. Het is volgens Oey in 1999 gebruikt voor het logo van zijn toenmalige productiemaatschappij en zou sindsdien verschillende keren zijn gebruikt als rekwisiet.

Advocaat Plasman zegt dat een rapport van een wapendeskundige van justitie spreekt van een gas- of alarmrevolver, waarvan de loop is dichtgemaakt. Vorige week werd bekend dat Oey officieel verdachte is van verboden wapenbezit. Hij is niet bereikbaar voor commentaar.

Vanmiddag debatteert de Amsterdamse gemeenteraad met Halsema over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl