'Opnieuw ongebruikelijk hoge winsten bij 85 zorgbedrijven'
Zeker 85 zorginstellingen hebben in 2018 verdacht hoge winsten behaald, die vele malen hoger liggen dan in de sector gebruikelijk is. Dat blijkt uit jaarrekeningonderzoek van datajournalistiek platform Pointer in samenwerking met Reporter Radio en Follow The Money.
In juni dit jaar onthulde het platform vergelijkbare bevindingen over 2017. Dit onderzoek, dat vanavond om 21.10 wordt uitgezonden op NPO 2, borduurt daarop voort.
Frauduleuze bedrijfsvoering
Het gaat om bedrijven in de gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en de thuiszorg. De 85 bedrijven hebben twee jaar op rij winstpercentages van 10 tot wel 50 procent behaald, waar 3 procent gebruikelijk is.
In sommige gevallen komt die winst tot stand door frauduleuze bedrijfsvoering. Bedrijven declareren niet geleverde zorg en de winst wordt uit de zorgsector uit gesluisd via financiële constructies, zoals dividenduitkeringen voor directieleden, concludeert Pointer.
Het aantal bedrijven met bedenkelijke winsten ligt mogelijk nog hoger. Een deel van de zorgbedrijven heeft de jaarrekening nog niet opgegeven.
Dit zijn absurde winstpercentages.
Zorgbedrijven mogen winst maken, maar het ministerie van Volksgezondheid noemde extreme winsten eerder al maatschappelijk ongewenst. In juni zijn er Kamervragen gesteld, heeft de gemeente Maastricht miljoenen aan zorgsubsidies teruggevorderd en zijn twee verzekeraars gestopt met betalingen aan een zorgbedrijf uit Rotterdam dat ongekwalificeerd personeel zou hebben ingezet.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) noemt de winsten absurd. Winst is niet erg, maar deze percentages kloppen niet, redeneert hij.
"De tarieven laten de ruimte helemaal niet dat je én goede zorg kunt leveren én zoveel kunt overhouden", zegt hij. "Als je dat soort signalen ziet, en zeker meerdere jaren op rij, dan is er waarschijnlijk wat aan de hand. Geld voor de zorg is bedoeld voor zorg en moet alleen aan de zorg worden besteed. Zorg is dienen en niet verdienen."