Het koningspaar en premier Rutte ontmoeten de secretaris-generaal van de VN António Guterres ANP / bewerking NOS

Goedemorgen! De commissie-Remkes presenteert vanmiddag het rapport met mogelijke oplossingen voor de stikstofproblematiek. En koningin Máxima wordt in het zonnetje gezet bij de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Het zonnetje gaan we hier vandaag niet echt zien. Het is grotendeels bewolkt en verspreid over het land vallen enkele buien. Het wordt 17 tot 18 graden. Ook morgen is het regenachtig bij maxima rond 18 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Oud-VVD-minister Remkes maakt zijn advies bekend over de consequenties van de stikstofuitspraak van de Raad van State. Door die uitspraak zijn bouwprojecten opgeschort en ligt de maximumsnelheid die op snelwegen mag worden gereden onder vuur.
  • De ouders van de vermoorde tieners Romy, Savannah en Nick bieden een petitie aan aan minister Dekker. De ondertekenaars willen zwaardere straffen voor minderjarige daders.
  • Koningin Máxima viert haar tienjarig jubileum als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties. Dat gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst op de Algemene Vergadering in New York. De koningin lobbyt bij buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders om zoveel mogelijk mensen toegang tot financiële diensten te geven, vooral in arme landen.

Wat heb je gemist?

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, begint een afzettingsprocedure tegen president Trump. Op een persconferentie in Washington maakte ze bekend dat ze een commissie van het Congres daartoe opdracht heeft gegeven.

Trump wordt ervan beschuldigd dat hij de Oekraïense president Zelensky telefonisch onder druk heeft gezet om een corruptieonderzoek te beginnen tegen zijn politieke rivaal Joe Biden. Zelf zegt Trump dat hij niets fout heeft gedaan.

Volgens Pelosi heeft Trump op meerdere manieren verraad gepleegd:

Democraten beginnen afzettingsprocedure tegen Trump

Ander nieuws uit de nacht:

  • Koning roept Rusland in VN-toespraak op MH17-onderzoek te steunen: "De nabestaanden van de 298 slachtoffers verwachten gerechtigheid en wij zullen niet rusten voordat recht is gedaan."
  • Placido Domingo stopt bij Metropolitan Opera na #metoo-beschuldigingen: in samenspraak met het operahuis heeft hij besloten alle toekomstige optredens te annuleren, omdat hij door meerdere vrouwen wordt beschuldigd van seksueel wangedrag.
  • Facebook laat berichten van politici staan, ook al zijn ze tegen de regels: dit is een van de manieren waarop de techgigant zich voorbereidt op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

En dan nog even dit:

De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar is gewonnen door het cartoonistencollectief Gorilla voor een tekening over het immigratiebeleid van Donald Trump. De tekening toont de letters TRUMP in de vorm van tralies, omklemd door handen.

Bekijk hier alle prijswinnende spotprenten:

Fijne dag!

STER reclame