De Amerikaanse president sprak wereldleiders toe in het VN-hoofdkwartier AFP

President Trump heeft zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangegrepen om zijn 'America first'-beleid opnieuw te verdedigen. "Verstandige leiders stellen hun eigen bevolking en landen voorop", zei hij aan het begin van zijn rede. "De toekomst behoort niet toe aan globalisten, de toekomst behoort toe aan patriotten."

Als landen hun eigen belangen vooropstellen, gaan ze erop vooruit en dat zal volgens de Amerikaanse president uiteindelijk leiden tot een betere samenwerking tussen naties. "Vrede begint in eigen huis", zei hij.

Trump stak de loftrompet over de ontwikkelingen in zijn land. Zo wees hij op de lage werkloosheid. Ook verdedigde Trump zijn strenge immigratiebeleid. Andere landen zouden het voorbeeld van de VS moeten volgen, zei hij. Ongecontroleerde migratie is volgens hem een bedreiging voor de internationale veiligheid.

Een verantwoordelijke regering mag de bloeddorst van Iran niet subsidiëren.

President Trump voor de Algemene Vergadering van de VN

De Amerikaanse president ging in zijn toespraak van ruim een half uur ook in op recente geopolitieke ontwikkelingen. Hij riep andere landen op om, net als de VS, sancties tegen Iran te verzwaren. De Amerikanen houden Teheran verantwoordelijk voor de aanvallen van anderhalve week geleden op olie-installaties in Saudi-Arabië, maar daar zei Trump verder niets over.

"Alle naties hebben een verplichting om te handelen", zei Trump. "Een verantwoordelijke regering mag de bloeddorst van Iran niet subsidiëren."

China

Ook voor China had Trump een boodschap. Hij deed een beroep op de Chinese regering om de onrust in Hongkong op verstandige wijze op te lossen. "We rekenen allemaal op president Xi als een groot leider."

Minder lovend over de Chinese autoriteiten was Trump wat betreft het handelsconflict met China. Hij haalde hard uit naar de handelspraktijken van de Chinezen, zoals marktbelemmeringen, staatssubsidies en valutamanipulatie. Wel zei hij te hopen dat de twee landen alsnog een einde kunnen maken aan hun handelsconflict.

STER reclame