Wybren van Haga
NOS Nieuws

VVD-fractie praat morgen weer over Kamerlid Van Haga na nieuwe rel

De Tweede Kamerfractie van de VVD praat morgen opnieuw over Kamerlid Wybren van Haga. Volgens Hart van Nederland heeft hij zonder vergunning bouwwerkzaamheden laten uitvoeren aan een Haarlems monumentaal hofje, dat hij in zijn bezit heeft en verhuurt.

"Ik heb de berichten gelezen", zei fractievoorzitter Dijkhoff vanavond. "Maar dat bespreek ik eerst intern, in de fractie." Dijkhoff zei dat hij Van Haga heeft gebeld voor uitleg, maar over de inhoud van dat telefoongesprek wilde hij niets zeggen.

Een woordvoerder van de gemeente Haarlem bevestigt dat de verbouwing aan het hofje is stilgelegd nadat bleek dat er voor vergunningsplichtige verbouwingen geen aanvragen waren gedaan. "Dat betekent overigens niet dat de verbouwingen niet mochten", zegt de woordvoerder. "Er is alleen niets aangevraagd."

Zou stoppen als ondernemer

Het is niet de eerste keer dat Van Haga in opspraak komt. Als vastgoedbeheerder zou hij zich niet aan de huurregels hebben gehouden.

De integriteitscommissie van de liberalen onderzocht de zaak en concludeerde dat Van Haga "niet ernstig verwijtbaar" had gehandeld, maar dat hij niet tegelijkertijd actief ondernemer op deze schaal én Kamerlid kon zijn. De VVD stelde hem voor de keuze: opstappen als Kamerlid of stoppen als ondernemer. Van Haga koos voor het laatste.

Maar de berichten van Hart van Nederland suggereren dat het Kamerlid zich nog steeds bemoeit met de panden die hij bezit en verhuurt.

Woest

Na een tip van een van de bewoners van het Haarlemse rijksmonument Het Essenhofje legde de gemeente de bouwwerkzaamheden stil. Volgens bewoners zou Van Haga daarop verhaal zijn komen halen. "Hij was woest en wilde weten wie de gemeente had gebeld."

Twee maanden geleden was Van Haga weer in het nieuws, toen vanwege een aanhouding op de snelweg omdat hij met te veel drank op achter het stuur zat. Hij moest van de VVD 5000 euro overmaken aan de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers. Ook moest hij vrijwilligerswerk doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl