VVD-Kamerlid Van Haga in de plenaire zaal van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

VVD-Kamerlid Van Haga aangehouden met te veel drank op

Het VVD-Kamerlid Van Haga is met te veel alcohol op staande gehouden door de politie. De VVD bevestigt een bericht daarover van De Telegraaf. Vorige week dinsdag hield de politie hem aan op de A4 en uit de blaastest bleek dat hij een promillage van 0,6 in zijn bloed had, zei het Kamerlid tegen de krant.

Een ervaren rijder mag van de wet niet meer dan 0,5 promille hebben. Dat zijn ongeveer twee glazen wijn die binnen een uur zijn opgedronken.

"Ik ben geen heilige", zei Van Haga tegen De Telegraaf. Maar "volslagen dronken" was hij niet. "Ik mocht twee uur niet rijden."

Het Kamerlid is niet van plan op te stappen vanwege deze misstap. "Voortaan zal ik helemaal niks meer drinken voor het rijden. Je denkt dat je met twee glazen wijn goed zit, maar blijkbaar niet."

Vrijwilligerswerk

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff spreekt van een fout van Van Haga. Hij wijst erop dat Kamerleden een voorbeeldfunctie hebben.

Naast de gebruikelijke strafrechtelijke afhandeling door justitie, zal Van Haga volgens de partij 5000 euro schenken aan de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers. Verder gaat hij vijf dagen vrijwilligerswerk doen bij een nader te bepalen maatschappelijke organisatie.

Verleden

In december 2017 stelde een integriteitscommissie binnen de VVD een onderzoek in naar Van Haga. Hij zou zich bij verhuur van panden in Amsterdam niet aan de regels hebben gehouden. De commissie concludeerde dat hij "niet ernstig verwijtbaar" had gehandeld. Wel stopte Van Haga als ondernemer.

Eerder, in december 2013, verliet het VVD-Kamerlid Huizing wel het Binnenhof vanwege rijden onder invloed. Maar Huizing was in totaal drie keer betrapt.

Volgens bronnen in de partij is dit laatste dan ook de reden dat Van Haga er, naast het justitiële traject, van afkomt met een verplichte schenking aan een goed doel en vrijwilligerswerk. Het zou niks maken hebben met het feit dat de coalitie steunt op een krappe meerderheid van 76 zetels in de Kamer. Van Haga uit de fractie zetten zou de coalitie dus voor een groot probleem hebben kunnen plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl